”En verklighetsbaserad thriller” står det på omslaget till Per Wikströms thriller ”Det onda arvet” (Legenda). Men det är som han skriver i sitt efterord ”en lek med historien”. En mycket spännande sådan kan man tillägga, och mycket otrolig.
Litteraturen och filmen är full av jakter på nazisters hemliga arkiv, skatter, guld… Så när man läser ”Jakten på nazisternas hemliga arkiv” på bokens baksida infinner sig en viss naturlig skepsis. Men Per Wikström har en gedigen kunskap om svensk högerextremism och väver sin uppdiktade historia kring dagens och gårdagens svarta verklighet.
Bokens hjälte kriminolog Martin Lannér hamnar i sin jakt på ” Carlbergska Stiftelsen arkiv” mitt i en våldsam historia. Utan att avslöja allt för mycket är inledande mord och bomber bara början på en våldsam historia med ett mycket spektakulärt slut. Upptrappningen och slutet liknar i mångt och mycket dramatiken i en film made in Hollywood. Fast den här historien utspelas i Stockholm, och Wikströms skildring av staden ger den pluspoäng.