Amerikanskan Elizabeth George anses vara en av de bästa skildrarna av brittiska miljöer. Alla hennes detektivromaner utspelas i England, som författarinnan uppenbarligen älskar och beundrar.

Den nya boken, ”Den verkliga brottslingen” (Prisma, översättning Ulla Danielsson) är inget undantag. Den utspelas delvis i London, delvis på landsbygden i Derbyshire. Huvudpersonerna är också denna gång den adlige kommissarien Thomas Lynley och hans medhjälpare Barbara Havers, av enkelt ursprung och med annan livsstil än den aristokratiske chefen. Men nu skildras Lynley kritiskt medan ljuset faller mer på Barbara, som trots att hon är i onåd och avstängd från sitt ordinarie polisarbete jobbar i lönndom och hittar lösningen .

Fallet börjar med att två kroppar hittas en bit från varann i ett ödsligt hedlandskap. Allteftersom berättelsen framskrider, som vanligt med en stor detaljrikedom, avslöjas vilka de inblandade egentligen är. ”Den verkliga brottslingen” är en spännande bok om människors svåra relationer, om lögner och förställningar och om kärlekens kraft.