Carambole, Håkan Nessers senaste kriminalroman (Albert Bonniers förlag), utspelas i det påhittade land som han befolkat med sina romanfigurer. Ort- och gatunamn får läsaren att tänka på Holland men nog finns det mycket svenskt att känna igen i personernas sätt att tänka och handla.

Huvudpersonen i tidigare romaner, kommissarie Van Veeteren, har nu lämnat polisen och öppnat antikvariat, men han dras ändå in i det händelseförlopp som leder till den ena katastrofen efter den andra. Det börjar med att en berusad bilist kör ihjäl en ung pojke och smiter från olycksplatsen. Sedan kedjas händelse till händelse, obönhörligt, som av en infernalisk nödvändighet.

Detta är Håkan Nessers tionde bok och den sjunde om Van Veeteren. Hans böcker är översatta till flera europeiska språk.

Carambole är namnet på en boll i biljardspel.