Pia Lundgren är konsulent hos Blomsterfrämjandet. Hon har 30 hibiskusar i sitt sovrum. Det har aldrig varit ohyra på en enda. Den som inte har lika gröna fingrar kan undvika flitiga Lisa och hibiskus som är typiska lusblommor. Murgröna får lätt spinn i den varma och torra inomhusluften.

Den som inte har en sval glasveranda får odla något annat grönt.

Tunna mjuka blad är lättare offer för ohyran än växter med kraftiga blad. Ludna blad verkar inte heller så populära bland de små odjuren.

Pia Lundgren har hjälpt oss att tipsa om några av de krukväxter som sällan angrips av ohyra.

Saintpaulia finns i många färger och blommar en stor del av året. Om det blir många och stora blad nyper man bort dem. Då kommer det mer blommor i stället.

Den ska inte ha mycket sol och inte mycket vatten. Det ska inte stå vatten på fatet; häll bort det som inte sugits upp efter en stund. Duscha inte växten och vattna inte på bladen.

Ge gödning en gång i månaden under sommarhalvåret. Den behöver en viloperiod på vintern, utan gödning och med mindre vatten. Plantera om på våren.

Rosengeranium är en doftpelargon. Blommorna är inte prunkande som hos släktingarna, men bladen är dekorativa och doftar litet kryddigt.
Den ska stå ljust, men inte i stekande sol. Utan ljus blir den lång och ranglig. Vattna sparsamt. Om man nyper toppen av en kvist så grenar den sig, nyp toppar då och då under hela sommaren. En viloperiod på vintern med mindre vatten och svalare temperatur. På våren kan man plantera om eller ta skott av den gamla plantan.

Porslinsblomma är en klängväxt med kraftiga blad och blomklasar som ser ut som gjorda av porslin. Blommorna doftar ofta starkt och det kan droppa kladdigt från dem. Porslinsblomman blommar inte förrän den är ett par år gammal. Den står gärna soligt. Den behöver inte mycket vatten. Man gödslar bara när växten är i full blom och då bara var tredje vecka, annars blir det färre blommor.

En porslinsblomma med knoppar eller blommor får inte vändas, då kan de falla av. Det beror på att blommorna vände sig mot ljuset. Mindre vatten och svalare under en viloperiod på vintern. På våren planteras unga plantor om. Äldre exemplar behöver inte planteras om varje år, det räcker med litet ny jord ovanpå.

Palettblad är en sorts nässlor med färgrika blad. Blommorna är obetydliga. Om man nyper bort dem blir bladen praktfullare. Den mår bäst i ljuset, ju ljusare desto mer mönster och starkare färg på bladen. I skuggan blir de bleka och tynande. Vattna ofta men litet. Gödningsvattna gärna en gång i veckan på sommaren, då får bladen också bättre färg. Nyp toppar då och då under hela sommaren, så grenar den sig. Låt växten vila svalare och med mindre vatten över vintern. Ta skott på våren och sätt en ny omgång.

Kornettblomma (Streptokarptus om man vill vricka tungan) finns i många färger. Blommorna är klockformade, bladen litet ludna. Kangehudirritation. Den vill stå ljust, men inte direkt i solen. Trivs inte i torr luft. Vattna så att jorden hålls måttligt fuktig, låt den inte torka ut. Blir bladen stora och många, så nyp bort dem. Vissna blommor ska skäras bort med hela sin stjälk. Mindre vatten och svalare under vintern. Plantera om i april. Dela gärna plantorna då.

Kristi Törnekrona är tålig. Stjälkarna är taggiga med runda blad. Den blommar en stor del av året med små röda blommor. Den kan gärna stå ljust och varmt och ska inte ha för mycket vatten. När den fäller blad bör den få någon månads vila med mindre vatten och svalare temperatur.

Kaffebuske ska stå ljust och varmt, men inte direkt i solgasset. Efter några år blommar den med vita doftande blommor och får sedan röda frukter. Vattna ordentligt på sommaren och ge gödning (helst kalkfri) en gång i veckan. Svalare, mindre vatten och ingen gödning på vintern.

Lyckoax har stjälkar och blad som är litet ludna. De vita blommorna är obetydliga men de omges av dekorativa rödbruna skärmblad. Lyckoax kan stå i full sol. Vattna mer på sommaren och ge gödning en gång i veckan. Plantera om varje vår och beskär samtidigt växten.

Fågelbobräken är en ormbunksart som trivs litet skuggigt. Bladen är hela, inte flikiga som de flesta släktingarnas. Låt jorden torka upp mellan vattningarna. Duscha gärna växten.

Clivia är släkt med amaryllis, men har ingen lök. Bladen är kraftiga och långsmala. Clivia ska inte stå för soligt. Den ska vila från oktober med mycket litet vatten och ingen gödning. I februari är det dags att vattna mer och börja ge gödning. Så småningom kommer en blomstängel upp. Då vattnar man mindre tills stängeln blivit ungefär 15 cm. Därefter vattnar man mera och snart kommer orange blommor i en stor klase.

Höstglöd/Våreld blommar flera månader i sträck med röda, rosa, gula eller vita små blommor i flockar. Men det är svårt att få den att blomma ett andra år. Den ska stå ljust och man ska låta jorden bli torr mellan vattningarna. Gödning var tredje vecka. Duscha den inte.

Blåöga blommar från vår till höst, men bara en säsong. Den är översållad med små blå blommor. Nyp av dem när de vissnat. Bladen är också små. Den ska stå ljust men inte för varmt. Den ska inte torka ut, men inte heller stå med blöt jord. Den behöver inte gödningsvattnas.

Aspidistra har ofta kallats ungkarlsblomma, för att den tål det mesta. Även mot ohyra klarar den sig bra. Den ska inte stå i våt jord och inte i solen. Gödsla en gång i månaden på sommaren. Låt det gå några år mellan omplanteringarna.

Gullranka är en mycket tålig klängväxt med hjärtformade blad. Den klarar sig utan så mycket ljus, men de som har mönstrade blad blir tydligare mönstrade om de står ljusare. Jorden ska torka upp mellan vattningarna. Den ska ha litet mindre vatten vintertid. Sommartid är det bra att göda den varannan vecka.

Svärmors tunga är en ökenväxt med vass-kantade blad, som växer upp direkt från roten. Blommorna är vita, doftande och axformade.
Den vill ha sol och värme. Det enda som kan skada den är för mycket vatten. På sommaren kan man ge gödning varannan vecka, gärna kaktusgödning. Planteras om varje vår.
Vill man ha fler växter kan man dela ett blad i sju delar, låta dem torka några dagar och sedan plantera dem, gärna i sandblandad jord. Bladbitarna får inte sättas upp och ner, då blir det inga rötter.

Paraplyaralia är en tålig växt med hårda blad i som breder ut sig ungefär som paraplyer. Den blommar sällan eller aldrig och i så fall med helt obetydliga blommor. Den klarar både sol och skugga. Låt jorden torka upp mellan vattningarna. En gång i veckan är det lagom att gödsla från april till augusti.

Monstera är en tålig växt med stora kraftiga, flikiga blad. Den klarar att stå utan så mycket ljus, men bladen blir större och flikigare om växten får ljus. I ljus blir växten också knubbigare. Håll jorden fuktig, duscha gärna. Ge den gödning varannan vecka under sommarhalvåret.