Rubriken i tidningen Dagens Medicin sa väl egentligen bara vad många av oss misstänker. Samtidigt som kampen emot detta förföriska medium ofta är väldigt svår. (Och visst finns det många bra program!) Bästa sättet att möta det överdrivna tittandet är att berätta för barnen om riskerna, skriver tidningen. Och det är förmodligen vettigare än att vråla ”Nu stänger du av och går och gör läxorna bums!”, men det är svårt att vara pedagogisk när vardagen tränger sig på.

Inte är det heller alltid så lätt att övertyga barn om vitsen med att läsa när det finns så mycket som lockar på cd-rom och i rutan. Men barn behöver egna bilder i huvudet, de behöver lära sig inlevelse i hur andra känner och tänker och ett språk med många ord i så att de själva kan uttrycka sin mening och bli förstådda. Sånt lär sig barnen bäst i böcker.
Och ännu mer lär sig barnen om vi vuxna också pratar med dem om de böcker de läser, antingen de läser själva eller om någon läser högt för dem. För när man talar med andra om det man läst förstår man på ett helt nytt sätt., berättade den engelska ungdomsförfattaren Aidan Chambers på ett seminarium på bokmässan nyligen.

Att uppmuntra läsande och läsning är viktigt för oss på Kommunalarbetaren. Och att ni läsare är intresserade märker vi på de många som deltar i våra utlottningar av goda böcker.
I det här numret ger vi många tips på bra läsning för små människor. Botanisera bland tipsen och tala med barnen om de nya världar som finns där innanför pärmarna.
(Kommunalarbetaren 21/99)