Charlotta Isaksson är medelålders tjänsteman på Utrikesdepartementet och ensamstående med tre vuxna barn. En oktoberdag hittas hennes gode vän, den socialdemokratiske fullmäktigeledamoten Ricardo Contreras mördad utanför Stadshuset i Stockholm. Charlotta dras in i mördarjakten med spår såväl till den ryska maffian som den lokala stadshuspolitiken.
Debutanten Margareta Grapes roman ”I Stadshusets skugga”(PMB-pocket) utspelar sig i en inte alltför avlägsen framtid och kan kanske klassas som en politisk thriller, fast av lightmodell.
Margareta Grape har själv ett förflutet som hög tjänsteman i Stockholms kommun, i arbetarrörelsen och SIDA:s styrelse. Hon är organiserad kristen socialdemokrat. Så sakkunskap saknas inte. Men tyvärr är det inte tillräckligt.
För trots en bra intrig och en sympatisk hjältinna haltar berättelsen för mycket rent språkligt och texten hade mått bra av ytterligare bearbetning. Inte minst inledning och avslutning saknar den nödvändiga spänningen och de många grammatiska felen är irriterande.