Christina Hartzell och Magnus Salomonsson i Nyköping fick beskedet dagen före julafton — fast jobb efter år av terminsanställningar som elevassistenter i Nyköping.

— Härligt! Jag undrade ett tag om jag skulle lyckas få fast jobb innan det var dags för pension, skojar Christina, som är 55 år. Hon började som dagbarnvårdare i kommunen 1980, och har sedan utbildat sig till undersköterska med inriktning på barn med särskilda behov. De senaste åren har hon arbetat i särskolan och som elevassistent, men bara en termin i taget.

Magnus Salomonsson på Svalstaskolan har jobbat i kommunen sedan 1989, och de senaste två åren som elevassistent.

— Det här har vi kämpat fackligt för i åratal. Det känns skönt att det är löst — också för de barn vi jobbar med.

För ett och ett halvt år sedan krävde Kommunals sektion i Nyköping att de felaktiga anställningarna som elevassistenter och resurspersonal hade skulle upphöra, de skulle ha fasta jobb. Kommunen ville då utreda behovet av personal och först under hösten inleddes förhandlingarna.
Kommunen inrättade en resurspool med 65 tjänster. Men tre av fyra tjänster skulle gå till pedagogiskt utbildad personal, och de kommunalare som jobbat i flera år riskerade att bli utan jobb.

— Vi godtog inte det, säger Lasse Hedin, vice ordförande i sektionen. Vi lade fram en lista med våra 35 medlemmar som hade LAS-företräde, 365 LAS-dagar, och vårt krav var att de skulle ha tillsvidareanställning. Och så blev det till slut.