Under sin bröllopsnatt med den vackra och rika Claire (Sofie Gråbøl) blir Kersten (Anders W. Berthelsen) störd av beskedet att hans far har dött. Claire vet inte ens att Kersten har någon familj. Eftersom familjen inte passar i den fina värld han gjort till sin har Kersten ljugit och sagt att han inte har någon. Nu ger han sig genast iväg till den förfallna familjegården och sin förvirrade bror Rud (Jesper Asholt).

Rud klarar sig inte själv så Kersten tvingas stanna och annonserar efter en hushållerska. Efter hand glider han in i barndomslivet. En dag klär han ut sig till brödernas fantasifigur, samurajen Mifune och jagar brorsan genom huset. Just då kliver Liva (Iben Hjejle) in genom dörren, en hushållerska av mer glamoröst snitt än Kersten har föreställt sig. Liva har ett och annat att dölja, hon är prostituerad från Köpenhamn och på flykt undan en förföljare.

”Mifune” är en Dogma 95-film, som gjorts enligt renhetsregler som några danska regissörer har gjort upp. Bland annat får bara naturligt ljus och handkamera användas.

Dogma-stämpeln betyder inte att Mifone är någon särskilt djup film. Den är en rätt sevärd och emellanåt rolig film som slår ett slag för livet på landet och vänskap och kärlek mellan udda människor.