Den första spelfilmen om den galliske seriehjälten Asterix är nu här, i två versioner, med svenskt tal för barn (från sju år) och en textad version för vuxna. Huvudpersonerna är mycket porträttlika sina tecknade förebilder. Den lille klyftige Asterix spelas av Christian Clavier och den råstarke, naive Obelix av den franska filmens verkliga stjärna, Gérard Depardieu, som spelar sin roll med uppenbar förtjusning. Det är fart och fläkt när invånarna i den lilla galliska byn framgångsrikt bekämpar Caesars arméer.

Många glädjestunder för Asterixfansen, som kan känna igen föremål, scener, dialoger och platser från serierna. Det sker en viss maktförskjutning från Asterix till Obelix, möjligen på grund av Depardieu. Som Caesars rådgivare finner vi Roberto Benigni, som nyligen fick flera Oscar för sin film ”Livet är underbart”. I en liten och utslätad roll finns den tyska skådespelerskan Marianne Sägebrecht, känd från Bagdad café. Till andra kvinnoroller har regissören tyvärr letat fram plutande, storbystade och föga filmbegåvade modeller. Betydligt mer begåvad för sin roll är den rufsiga jycke som spelar Idéfix.