Thord: ”Man känner sig lite stolt”
När det utbildas för få blir yrkesbevis ett sätt att höja både kvalitet och trädgårdsanläggares status.
– Man känner sig lite stolt över att ha fått det här godkännandet, säger Thord Karlsson och håller upp sitt gröna kort.
Vi träffar trädgårdsanläggaren Thord Karlsson vid en lekpark på Lidingö. Thord har just kommit tillbaka från sin rast och ska förflytta gräsklipparen till en annan gräsmatta som ska klippas. Han har jobbat för Lidingö trädgårdscenter sedan 2005 och innan gjorde han samma jobb i kommunal regi i 23 år. Han har jobbat sig till sin kunskap och fått kortare kurser av sina arbetsgivare i bland annat beskärning. Han pekar på ett kastanjeträd och berättar hur snitten ska läggas för att undvika röta.
TCYK står bakom yrkesbevisen för trädgårdsanläggare. En person som saknar utbildning men har jobbat, kan läsa korta kurser inom tolv olika områden och göra praktiskt och teoretiskt prov.
För ett par år sedan fick Thord Karlsson ta två olika yrkesbevis. Det var när Lidingö stad i senaste upphandlingen av parkskötsel krävde att anställda har minst två yrkesbevis. Då fick Thord läsa i ett par veckor på arbetstid och göra ett prov i datorn.
– När man inte var van fick man lite huvudvärk men det gick. Mycket var sådant som jag visste, som skyddsåtgärder och hur man beskär rosor. Det handlade också om lagar och hur ett blad är uppbyggt. Det kunde jag inte jättenoga och det är väl lite kul att kunna.
Har kortet något syfte för dig?
– Det är mest för självkänslan. Jag kan visa upp det om jag skulle söka annat jobb. Och jag kan visa upp det för allmänheten om någon menar att jag gör fel, detta är jag utbildad för.
Claes-Anders Malmberg var konsult åt Lidingö stad och den som föreslog att ställa krav på yrkesbevis, vilket var ett ovanligt krav. Oftare ställs krav på arbetsledaren.
– Yrkesbevis är en mätbar kunskap som är jämförbar och det är kontrollerbart. Det minskar risken för oseriösa entreprenörer. Och det är viktigt att arbetsgivaren betalar yrkesbeviset för att motivera den anställde eftersom det inte per automatik ger lönepåslag.
Anja Westberg, ombudsman på Kommunal och ordförande i TCYK, vill gärna se att fler beställare kräver yrkesbevis i upphandlingar.
– Det är en kompetenshöjning för våra medlemmar, man blir mer anställningsbar.
Göran Andersson vill gärna se kompetenskrav, men menar att längre utbildningar också bör räknas.
– Yrkesbevis blir ett sätt att få upp kvalitén lite grann men vi behöver folk som går de långa utbildningarna också.
Enligt Göran ökar intresset för yrkesbevis hos framför allt de stora arbetsgivarna. Fredrik Thomé vid Akademi Båstad, en av de skolor som utfärdar yrkesbevis, säger att upphandlingen i Lidingö har gjort att det talas mer om yrkesbevis.
– Det har varit ganska segt men nu lossnar äntligen proppen. Man har väntat på att det ska fylla en ekonomisk funktion hos företagen. Yrkesbevis är bra för att det blir nationellt likriktat. Jag tror att man kommer se mer av det i upphandlingar, det är bra att inte bara priset styr.
ID. Thord Karlsson
Yrke: Trädgårdsanläggare.
Ålder: 56 år.
Bor: På Lidingö.
Lön: 23 700 kronor (förra årets lön).
Utbildning: Yrkesbevisen Skötsel och förvaltning av utemiljö samt Beskärning och trädvård.
Yrkesbevis
- Tas genom skolor som godkänts av TCYK (Trädgårdsnäringens centrala yrkeskommitté) där Kommunal ingår. Både teori och praktik krävs.
- Finns för tolv olika områden. Vänder sig till trädgårdsanläggare men ett är för krematoriepersonal och ett för kyrkogårdsarbetare.
- 2013 utfärdades 320 yrkesbevis.
- En trädgårdsanläggare som har yrkesbevis ska tjäna minst 24 238 kronor i månaden enligt kollektivavtalet.
- Läs mer på yrkesbevis.com