Olof Palme drömde om en bättre värld
”Politik är att vilja.” Vilken politiker skulle i dag med trovärdighet ens kunna tänka den tanken? Vi lever i en tid där politik är att kalkylera, målgruppsanpassa och kompromissa. Kanske är det därför Olof Palmes exempel än i dag känns så lockande.
Många av oss associerar honom med en tid då politik faktiskt var att ha visioner. Och inte bara en idé om ett annat samhälle – en bättre värld om man så vill – utan också en fast och trovärdig väg dit. En tid då det goda samhället fortfarande byggdes ut och en tid då Sverige var en viktig och modig röst i världen.
”Satans mördare”, ”diktaturens kreatur”, ”det som nu pågår i Vietnam är en form av tortyr”. Olof Palme var en retoriker med bildning, civilkurage och ordförråd, en i dag sällsynt kombination.
Ändå är det som om det fasansfulla mordet en råkall februarinatt fortfarande överskuggar hans gärning. När TV4 nu, lagom till mordets 30-årsdag, sänder en ny dokumentär handlar den om hans sista dagar, inte hans bästa dagar. Det är sorgligt, men kanske oundvikligt. Mordet blev, inte minst eftersom det aldrig har uppklarats, ett mysterium som vi ännu inte riktigt tycks förstå oss på.
Det är som att vi fortfarande, så många år efter Palmes död, går och letar efter hans fallna fackla.
Filmer och böcker om Olof Palme
”Underbara dagar framför oss”, kanske den bästa biografin hittills om Palme, skriven av Henrik Berggren.
”Palme”, Björn Elmbrants biografi är kortare och fokuserar tydligare på Palmes politiska gärning.
”Därför är jag demokratisk socialist” är Palmes långa och dräpande inlägg mot Thorbjörn Fälldin i partiledardebatten 1982. Hela debatten finns på oppetarkiv.se, Palmes inlägg finns på Youtube.
”Palme”, dokumentärfilm av Maud Nycander och Kristina Lindström. Finns som hyrfilm på Viaplay och SF Anytime.