(4 portioner)
Det här behöver du:
Pasta för 4 personer
500 g edamamebönor
2 vitlöksklyftor
1 krm chiliflakes
Rapsolja att steka i
1 citron
1 dl riven parmesanost
Flingsalt
Svartpeppar
Så gör du:
1. Koka pastan enligt anvisning på paketet.
2. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull och koka bönorna i två minuter. Låt rinna av.
3. Hacka vitlök och fräs i rapsolja i en stekpanna tillsammans med chiliflakes i någon minut. Vitlöken ska bara bli mjuk, inte få färg. Lägg
i bönorna och låt dem bli varma.
4. Riv skalet från en citron och blanda ner det i pannan.
5. Häll av vattnet från pastan men spara en deciliter. Blanda pasta med bönorna, pastavatten och riven parmesan. Strö över flingsalt och nymalen svartpeppar.
6. Servera med pressad citron, mer parmesan och olivolja. Det är gott med ruccola eller machésallad till!
Så groddar du själv
Genom att grodda bönor blir de ännu nyttigare. Mungbönor och sojabönor funkar bäst. Sojabönsgroddar behöver förvällas innan de äts. Så gör du:
Skölj bönorna och blötlägg dem tolv timmar i en övertäckt skål. Häll bort vattnet och skölj bönorna. Lägg dem i en burk med lite vatten på botten. Täck över med en silduk eller liknande. Sätt fast med gummisnodd.
Låt burken stå mörkt, gärna upp och ned så att vattnet kan rinna av. Skölj groddarna några gånger om dagen.
Efter några dagar är de klara. Låt dem stå ljust något dygn så att de blir gröna. Det ska finnas vatten i botten hela tiden. Förvara groddarna i kylskåp, de håller cirka fem dagar.