Kommunals medlemmar inom Piteås vård och omsorg har tidigare haft en åtta veckor lång semesterperiod. I fjol förlängdes den till tio – nu är förslaget tolv veckor, från början av juni till slutet av augusti.

– Varför dra ut på lidandet och riskera att sommarens magont blir kroniskt? 

Det undrar Sara Marklund som är ordförande för Kommunal i Piteå. Hennes sektionskollega Anna Lindgren håller med – stressen kommer att öka och personalen må sämre när en redan ansträngd period blir ännu längre, säger hon. 

I praktiken semesterperioder 

I praktiken, menar de, skulle sommaren bli uppdelad i tre semesterperioder. 

Förslaget kommunen presenterar kräver två tredjedelar av den ordinarie personalens närvaro under juni, juli och augusti. Då har de ingen möjlighet att gå omlott, säger Anna Lindgren som också jobbar som vårdbiträde på ett korttidsboende i kommunen. 

– Införs det här kommer en del av mina kollegor, som har partners med industrisemester, vara lediga samtidigt som sin partner var tredje år bara. Och vissa kommer att ha semester när barnen går i skolan. 

”Sätter medarbetare mot varandra”

Också Christina Marklund, Kommunals huvudskyddsombud för ordinärt boende, är kritisk till förslaget. Förutom högre sjuktal tror hon att det kommer att skapa en ökad otrygghet bland personalen.

Vid behov ska nämligen ordinarie personal i grupper som lyckas rekrytera bra med vikarier flytta till andra grupper för att täcka upp.

– Det känns som att man sätter medarbetarna mot varandra, säger hon och fortsätter: 

– Den stora funderingen är: varför förstöra något som fungerat ganska bra? 

Miljoner i ökade kostnader 

Sommaren 2024 hade socialförvaltningen i Piteå merkostnader på 21,8 kronor – och ett mål med den förlängda semesterperioden är att inte behöva ta in hyrpersonal och att minska de anställdas övertid.

”Den främsta anledningen är att vi behöver ha fler ordinarie personal på plats för att öka förutsättningarna för stabil och jämn bemanning” skriver socialchef Eva Börjesson Öman i ett mejl till KA.

Hon tillägger att arbetsgivaren inte delar in sommaren i perioder, utan håller öppet för en flexibel planering utifrån tillgången på personal.

Risk för uppsägningar

Men enligt Kommunals representanter går det inte går ihop – kommunen tar inte in hyrpersonal för Kommunals yrkesgrupper och övertiden finns året om, menar dem. 

Nu pågår förhandlingar mellan arbetsgivaren och Kommunal – som, enligt sektionsordförande Sara Marklund, vill ha tillbaka semesterperioder på max tio, men allra helst åtta, veckor. 

– Vi har också framfört att det finns en väldigt stor farhåga att folk säger upp sig och att vi tappar ännu fler kollegor. Det är tufft nog i dag, året om, säger hon.