KA kunde tidigare i veckan berätta om vittnesmål från ett 30-tal undersköterskor och vårdbiträden på Enebacken, ett äldreboende som drivs av Forenede care i Österåkers kommun.

De beskrev en situation för de boende som var ”skrämmande” – med för lite personal som gjorde att de äldre låg hungriga och törstiga i sina sängar utan möjlighet att få hjälp till toaletten. 

De beskrev scheman som inte fungerar och chefer som hotar dem till tystnad. 

Oanmälda besök på äldreboendet

Efter personalens larm ska Österåkers kommun nu ”säkerställa att de påstådda bristerna inte existerar” svarar kommunens socialdirektör via mejl till KA. Om de upptäcker kvalitetsbrister kan kommunen begära viten (böter) eller säga upp avtalet med Forenede care.  

– De påstådda uppgifterna är oerhört allvarliga, och jag kan inte nog understryka att denna fråga har upptagit förvaltningens sakkunnigas, MAS och MAR tid långt innan det första brevet kom till vår kännedom. Jag har personligen talat med personal. Vi har även redan gjort flera oanmälda besök på kväll och tidig morgon. Om leverantören inte uppfyller den kvalitetsnivå vi har avtalat om kan nämnden besluta om viten, och som en sista åtgärd säga upp avtalet, skriver Mona Bakhshi Poor, socialdirektör i Österåkers kommun. 

Ökad granskning av Enebacken

Socialdirektören har kallat Forenede cares vd, samtliga enhetschefer, verksamhetschefer och regionchefer som varit inblandade i driften av Enebacken till möte i dag fredag. 

Till följd av vittnesmålen ska kommunen nu granska ett antal områden som de specificerar. Det handlar om att undersöka bland annat tillgången till mat och material/utrustning, bemanning, arbetsbelastning, introduktion, brister i omvårdnaden och läkemedelshantering. De kommer att göra fler oanmälda besök och begära in bemanningslistor för specifika datum. 

Kommunal: ”Det räcker inte”

Kommunals Zandra Michal tycker inte att åtgärdsplanen räcker. 

– Kommunen ska nu lägga enorma resurser på att stötta och granska det här företaget trots att de kan ta tillbaka Enebacken i egen regi och få mer insyn. Forenade care har förlorat pågående avtal på andra håll vilket visar att problemen här kanske inte bara handlar om att personalen skriker högt på Enebacken. Snarare verkar det handla om ledarskapet i hela företagets verksamhet. 

Vad kan och planerar Kommunal att göra för att förbättra villkoren för medlemmarna? 

– Vi har olika strategier, det handlar om att använda de verktyg vi har i arbetsmiljölagen. Jag hoppas att medlemmar och anhöriga anmäler till Ivo (Inspektionen för vård och omsorg) men exakt vad vi kommer att använda vill jag låta vara osagt i dagsläget, säger Zandra Michal, avdelningsordförande Kommunal Stockholms län.

”Försöker tysta personalen”

Personalens vittnesmål låg till grund för att vård- och omsorgsnämnden i Österåker hade Enebacken uppe på sitt möte i tisdags kväll. Dit var Forenade care inbjudna för att ge sin syn. Zandra Michal satt med och lyssnade under nämndens möte: 

– Jag är stolt över personalen som har delat med sig av misären på det här boendet, men Forenede care uttryckte att politikerna borde lyssna på dem som inte skriker högst, på dem som är tysta. Här har vi hur många vårdbiträden och undersköterskor som helst som säger ifrån, hur kan man försöka få deras ord att inte betyda något? Det är ett exempel på hur de som arbetsgivare försöker tysta personalen. 

Frågan om kommunen ska häva kontraktet med Forenede care och ta över Enebacken kommer att tas upp och fattas beslut om på nästa nämndmöte i slutet av oktober, efter att oppositionen (S, V, MP och lokala RP) lagt ett yrkande om detta.