”Jag tvingas ta semester för att få vila mellan arbetspassen”
När jag är ledig är jag så trött att jag knappt orkar vara social med min familj. Jag tar semester för att få vila mellan arbetspassen. Då lägger Socialdemokraterna ett förslag om kortare arbetstid – som ska vara genomfört först om tio år. Vi har inte tid att vänta! skriver undersköterskan Mia Rimsfeldt.
Med dygnsvilan skulle vi i vården få mer återhämtning. Så blev det inte, utan tvärtom och vi arbetar fler timmar nu än tidigare.
Den här veckan arbetar jag måndag 11-20.30, tisdag 7.30-17.00, onsdag 6.30-17, ledig torsdag, fredag 13-21.45, lördag 8-17 och söndag 14.30-21.30. Behöver jag nämna att jag är väldigt trött på torsdagen och måndag efter helg? Var är återhämtningen?
Förslag om minskad arbetstid
Socialdemokraterna tycker nu att vi – och andra – ska få minskad arbetstid och arbeta 35 timmar i veckan år 2035. Varför vänta? Många är redan nu sjukskrivna både för kortare perioder och långa tider.
När jag arbetar så här mycket känner jag att det är svårare att koppla av och att försöka sova i rätt tid. Jag vaknar lite oftare på natten och har ibland migränliknande huvudvärk på lediga dagar.
Jag har varit så trött av jobbet att jag tagit tjänstledigt enstaka dagar eller semesterdagar för att orka och få mer vila.
Tanken att byta bransch har slagit mig många gånger men jag älskar det jag gör och har gjort i så många år. Det känns sorgligt att behöva känna så här.
När jag väl är ledig är jag så trött att jag knappt orkar vara social med min familj. Om detta fortsätter finns risken att jag får ännu mera sömnsvårigheter och i värsta fall blir utbränd. Det är inte värt det.
Tanken att byta bransch har slagit mig många gånger men jag älskar det jag gör och har gjort i så många år. Det känns sorgligt att behöva känna så här.
Genomfört först om tio år!
De sjukskrivningar som blir följden av att aldrig få ordentlig återhämtning måste kosta samhället enorma pengar. Därför blir jag väldigt fundersam över att Socialdemokraterna nu lägger ett förslag om kortare arbetstid som ska vara genomfört först om tio år!
Under den tiden ska vissa grupper ”testa” att arbeta kortare dagar för att upptäcka om de mår bättre. Vet vi inte redan att vi i vården mår bättre om vi får mer återhämtning? Behöver forskarna studera det ännu en gång?
Hur många undersköterskor ska bli sjuka eller kanske till och med dö i stressrelaterade sjukdomar innan dess?