”Håll ditt sjuka barn hemma – annars är det vi barnskötare som får betala för det”
Föräldrar är nästan aggressiva i sina krav att lämna sjuka och trötta barn på förskolan. Sedan är det vi personal som får ta smällen med karensavdrag när vi blir smittade och måste sjukskriva oss från jobbet, skriver barnskötaren Ingela Hammarlund.
Efter mina 30 år inom förskolan ser jag nu att fler familjer låter sina barn vistas i förskolan trots att de är sjuka och har minskad ork.
Det kan säkert finnas behov från föräldrarna att lämna sitt barn för att arbetsgivare förväntar sig att de ska finnas tillgängliga. Men att ha möjlighet att vara hemma från jobbet och vårda sitt sjuka barn är både en självklarhet och en rättighet vi ska värna. Det är något vi svenskar borde vara stolta över att vi kan göra.
Alvedon, sen till förskolan
För förskolebarn finns barnkonventionen och riktlinjer om allmäntillstånd för att orka med förskoleverksamheten. Folkhälsomyndigheten kom i våras med uppdaterade riktlinjer kring sjuka barn i förskolan.
Vi pedagoger upplever inte sällan att barnen orkar verksamheten på förskolan fram till lunchen (sedan går deras Alvedon ur kroppen) och då bedömer vi att vi behöver ringa vårdnadshavarna för att barnet ska kunna tas hem. Nästkommande dag ser likadan ut!
Under året förlorar vi pedagoger tusentals kronor när vi blir sjuka och måste vara hemma. Tyvärr är det så att karensavdragen äter upp min redan underbetalda lön.
Vi önskar att vårdnadshavarna skulle ha mer förståelse för att barnen vistas i en miljö med andra att ta hänsyn till. Det kan vara familjer som har svårt sjuka i sin närhet, smittoriskerna kan variera väldigt från en familj till en annan. En familj har sitt barn hemma i en hel vecka för att bli riktigt friska, och kommer sedan tillbaka till en snorig verksamhet eftersom alla inte resonerar på samma sätt.
Fler och fler föräldrar är nästan aggressiva i sina krav att lämna sjuka och trötta barn i förskolan. Många verkar tro att vi personal inom förskolan är immuna mot ”förskolesnuvan”, men även vi blir sjuka.
Vi måste prata om karensavdraget
Under året förlorar vi pedagoger tusentals kronor när vi blir sjuka och måste vara hemma. Tyvärr är det så att karensavdragen äter upp min redan underbetalda lön.
Jag är trots allt stolt över mitt yrkesval. Jag älskar att se barnens glädje över att vistas i förskolan – när de är friska och orkar utvecklas och ha roligt i verkligheten.
Det är dags att vi börjar debattera karensavdraget på riktigt!