Brandmän kräver gratis fästingvaccin: ”Vi kan inte bygga en god arbetsmiljö på tur”
Trots skyddsutrustning tar sig fästingarna innanför kläderna på brandmännen i Östra Götaland. Skyddsombudet John Wernhede ser en chans att eliminera risken för TBE genom gratis vaccin, men arbetsgivaren säger nej. Nu har han skickat in en anmälan till Arbetsmiljöverket.
Antalet fall av fästingsjukdomen TBE ökar för varje år och nu är säsongen i full gång. Ett av områdena där sjukdomen är särskild utbredd är Östra Götaland – där räddningstjänsten nu kräver gratis vaccination mot smittan.
Brandmannen och skyddsombudet John Wernhede är en av de som drivit frågan:
– Det är en obehaglig sjukdom. Jag träffade en person som haft TBE, som hade stora biverkningar och en lång resa för att komma tillbaka till jobbet. Då kände jag att ”det här går ju att förebygga”.
Andra gången gillt
Redan för två år sedan var frågan uppe på bordet för Östra Götalands räddningstjänst. Arbetsgivaren sa då nej till gratis vaccination och påtalade att brandmännen redan har kläder och utrustning som ska skydda i högt gräs.
Men John Wernhede var inte nöjd med det svaret och efter att ha fått samma besked också under våren har han nu skickat in en 6.6a anmälan där han kräver att Arbetsmiljöverket utreder frågan.
– Vaccinationer mot TBE erbjuds redan på en del räddningstjänster i Sverige. Hos Polisen och i Försvarsmakten är det dessutom standard. Där har ju arbetsgivarna faktiskt tagit sitt ansvar kring det här bekymret.
”Vi kan inte välja var vi rör oss”
Som brandman rör man sig mycket ute i terräng där fästingar finns, berättar John Wernhede.
– Vi ska kanske släcka en skogs- eller gräsbrand eller assistera ambulans med att hämta skadade i terräng. Vi kan ju inte välja var vi rör oss direkt.
Flera av hans kollegor har genom åren fått fästningar i tjänsten, trots gedigen utrustning, stövlar och kläder med långa ben och ärmar.
– Tur nog har ingen blivit sjuk än, men vi kan ju inte bygga våra arbetsmiljöåtgärder på tur och otur.
Arbetsgivarens svar
I arbetsgivarens svar på John Wernhedes begäran om gratis vaccination hänvisar de till utredningen som gjordes 2021. De skriver att skyddskläderna som redan finns – och tillgången till dusch efter avslutad insats – är nog med skydd mot TBE.
”Vi har tagit vårt arbetsmiljöansvar”, skriver de.
John Wernhede håller inte med. Efter mötet med personen som brottas med biverkningarna av sjukdomen tänker han att det nog skulle vara svårt att jobba kvar som brandman om man behövde gå igenom samma sak. De behöver ju alltid vara i mental och fysisk toppform, menar han.
– Arbetsgivaren har, enligt lag, ansvar för att förebygga ohälsa och olycksfall, men verkar vilja gå på riskminimerade åtgärder i stället för att eliminera den helt.
Han lägger till:
– Det är beklagligt att det finns en förebyggande åtgärd i form av vaccin som ger nästintill 100 procent skydd mot TBE, men man väljer en annan väg.
Arbetsmiljöverket ska utreda frågan
De kommande veckorna ska Arbetsmiljöverket se över anmälan och utreda huruvida arbetsgivaren är skyldig att erbjuda gratis vaccinationer till personalen, eller inte.
John Wernhede är hoppfull:
– Jag tror inte det kommer vara någon tveksamhet. Men sen vet man ju att det kan vara en lång process så vi kanske inte kan skörda någon frukt av det hela under denna säsong.
Framför allt önskar han att initiativet ska sprida sig och att anställda på fler räddningstjänster i landet också ska få en spruta i armen.
– Om Arbetsmiljöverket tycker att arbetsgivaren ska stå för det hela kommer det såklart spridas över landet och det är ju jättepositivt i så fall, avslutar John Wernhede.
Vad är TBE?
TBE är en virussjukdom som sprids via fästingar. Smittrisken är störst i Götaland och Svealand (här kan du se exakt var). Det tar mellan fyra och tio dagar från det att du smittas till att du blir sjuk. De flesta som insjuknar får lindriga besvär som huvudvärk, muskelvärk, trötthet och feber, men för ungefär en tredjedel utvecklas inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna – eller både och. Inflammationen kommer ungefär en vecka efter att de första symtomen försvunnit och kännetecknas ofta av hög feber, svår huvudvärk, kräkningar, ljus- och ljudkänslighet, förvirring, koncentrationssvårigheter och ibland förlamning. Vissa blir också stela i nacken. Efter tillfrisknandet kan besvär vara kvarstående. Du ska kontakta en vårdcentral om du misstänker att du har fått TBE, genast om du är svårt sjuk.
Källa: 1177 och Folkhälsomyndigheten