Strejken bryter ut torsdag den 18 april, kl 07.00 om ingen lösning nåtts innan dess. Strejken omfattar mer än 5 000 medlemmar och varslet i sin helhet berör stora delar av landet.

De yrkesgrupper som berörs är framför allt köks- och måltidspersonal, vaktmästare, lokalvårdare, badhuspersonal, steriltekniker, tvätteripersonal och transportörer. 

Även enstaka undersköterskor i regionerna kommer tas ut i strejk om konflikten bryter ut.

– Vi har lagt en ganska massivt varsel som kan få stora konsekvenser om det är så att det behöver träda i kraft den 18 april, säger Kommunals ordförande Malin Ragnegård.

Fack och arbetsgivare har i flera månader förhandlat om ett nytt avtal för omkring 540 000 anställda i kommuner och regioner och kommunala bolag med Sobona-avtal. 

Kommunal säger nej till två saker

Det var i fredags som Kommunal avbröt förhandlingarna med Sveriges Kommuner och Regioner, SKR och Sobona om ett nytt avtal sedan Kommunal sagt nej till slutbudet. Och nu lägger facket alltså strejkvarsel.

Det är framför allt två saker som SKR inte kunnat presentera någon lösning på som gör att Kommunal anser sig tvungna att ta till strejkvapnet. Den ena handlar om ett sista datum för när lönerna ska betalas ut och det andra är frågan om dygnsvilan. Där har SKR kommit med förslag som Kommunal uppfattar som försämringar.

Lågvinkelvy av en byggnadsfasad med en röd skylt med texten "kommunal.

Strejkvarsel 2024

Berörs din arbetsplats av Kommunals strejk?

Avtal

– Där är det ett väldigt låst läge och vi tycker att SKR har skygglappar och inte vill se till långsiktiga lösningar, säger Malin Ragnegård.

Om det nu handlar om dygnsvilan mycket, kan brandmän komma att strejka?

– I det här varslet är inga brandmän uttagna. Det handlar ju inte bara om brandmän utan det här är en helhetslösning och det gäller både LSS-verksamhet och räddningstjänsten. Och lönedelen berör ju alla medlemmar i Kommunal.

Malin Ragnegård står självsäkert med händerna på höfterna i en inomhusmiljö.
Malin Ragnegård.

Även blockader i varslet

I Kommunals konfliktvarsel ingår förutom strejk även en nyanställningsblockad, samt mer- och övertidsblockad i 27 kommuner, även dessa börjar gälla den 18 april klockan 07:00. Bland att gäller det stora kommuner som Malmö, Gävle, Sundsvall och Växjö. I vissa kommuner enbart inom äldreomsorg.

Det betyder att arbetsgivarna inte kan anställa nya personer från det datumet och att heltidsanställda som omfattas av varslet inte kan jobba övertid och att deltidsanställda inte kan jobba mertid.

Modernt kommunhus med "stadshuset" skylt och höstträd.

Strejkvarsel 2024

Här är kommunerna som Kommunal sätter i blockad

Avtal

Inom kort ska medlare kallas in för att om möjligt lösa konflikten. Lyckas de inte med det innan den 18 april kan strejken antingen skjutas upp, om man är nära en lösning, eller träda i kraft. 

SKR: Beklagligt att varsla

Senast Kommunal såg sig tvungna att gå ut i konflikt i kommuner och regioner var 2003. Då strejkade bland andra renhållningsarbetare, barnskötare och lokalvårdare. Konflikten varade i fem veckor. Även 2013 lade Kommunal strejkvarsel men då nåddes en lösning innan konflikten bröt ut.

SKR skriver på sin hemsida att de tagit emot Kommunals varsel.

”Det är beklagligt att Kommunal väljer att varsla om stridsåtgärder och att välfärdens vardag nu riskerar att påverkas negativt. Vi är redo att hitta konstruktiva lösningar vid förhandlingsbordet”, skriver Jeanette Hedberg, förhandlingschef, SKR.