Slipp skador och smärta i kroppen – så gör du
Undersök din kropp och ge den vad den behöver – då kan du slippa många skador och bli av med smärta.
– Vill man ha en smärtfri kropp måste man jobba för det, säger ortopedläkaren Soheila Zhaeentan.
Här är hennes bästa tips.
Så undersöker du kroppen
- Titta. Ta för vana att spegla dig i helfigur, så du vet hur din friska kropp ser ut. Då kan du se om något förändras. Svullnader och missfärgningar kan tyda på att något är fel.
- Känn med händerna om något är varmt eller ömt.
- Testa om du kan röra dig som vanligt eller om det tar stopp nånstans på grund av stelhet eller smärta.
- Gör en kroppsskanning: Ta några minuter, blunda och känn efter hur kroppen känns, kroppsdel för kroppsdel.
- Mät! Muskler är det bästa skyddet för kroppen. Mät omkretsen på dina lår regelbundet, så kan du se om du förlorar muskelmassa. Om du är över 50 år bör du mäta din kroppslängd varje år, särskilt om du är kvinna. Att bli kortare kan vara ett tecken på benskörhet.
- Håll koll på vikt och midjemått. En tyngre kropp belastas hårdare och slits mer.
Så förebygger du skador
- Anpassa. Gör det ont nånstans så försök anpassa dina dagliga aktiviteter så att det gör mindre ont. Men sluta inte röra på dig helt, då förlorar du snabbt muskelstyrka och rörlighet.
- Massera. Massage har många bra effekter, som att minska smärta och främja läkning. Om du inte har tid och råd med proffsmassage kan du ändå få bra effekt av att knåda och klämma på de muskler du kommer åt själv.
- Träna smart. Muskler behöver användas för att bli starka. För konditionen behöver man då och då ta i så att man blir andfådd. Och så behöver man stretcha och träna rörlighet för att inte stelna till. Det här kan man uppnå på trivsamma sätt, som till exempel att spela korpfotboll eller leka med barnen i simbassängen.
- Se till helheten. Om du går mycket i jobbet gör du ingen hälsovinst genom att promenera på fritiden – tvärtom ökar du belastningen ännu mer på leder som redan fått jobba hårt. Bättre då att cykla eller simma och gärna styrketräna en till två gånger i veckan. Om du däremot har ett tungt arbete är det viktigt att träna kondition för din allmänna hälsa. Även här cykla och simma är skonsamma och trivsamma träningsformer.
En manual för kroppen
”Kroppssmart – vardagsortopedi för folk i rörelse” (Natur & Kultur) av ortopedläkaren Soheila Zhaeentan handlar om de fel som kan uppstå i rörelseapparaten – alltså i kroppens leder, senor, muskler och ryggraden.