I slutet av oktober har Socialförvaltningen i Örkelljunga bjudit in alla anställda till en gala där man bland annat ska utse ”Årets inspiratör” och ”Årets arbetslag” inom hemtjänst, äldreboenden och LSS. 

– I vanliga fall uppmuntrar man duktiga idrottsmän och musiker. Vi behöver samma tankegång, säger socialchef Gabriela Arvidsson till Helsingborgs Dagblad, som var först med att berätta om galan.

Samtidigt som politikerna i socialnämnden beslutade om att ordna galan klubbades flera besparingar inom omsorgen.

Dragit ner på personal

För undersköterskan Pia Smith som jobbar på Tallgårdens äldreboende innebar det en kollega färre. På hennes våning finns två avdelningar där de tidigare var totalt fyra anställda. Nu är de tre.

– Jag trodde det var ett skämt när jag hörde om galan. Det hade varit jättetrevligt om vår situation varit annorlunda, men just nu skär de ner på personal och många är jättestressade, säger Pia Smith.

Pia Smith, undersköterska.

 

Pengarna till galan tas från statliga bidrag som kommunen fått för att förbättra hälsan och arbetssituationen för de anställda inom vård och omsorg.

Men Pia Smith tycker att kommunen kunde ha satsat pengarna på bättre saker.

– En gala förbättrar inte vår arbetsmiljö. Det känns som att de inte tar oss på allvar när de kommer med en sådan här grej. 

På Kommunals sektion bekräftar man bilden av en pressad verksamhet.

Kamilla Roupé, som är facklig företrädare och skyddsombud i hemtjänsten, berättar att de ofta har svårt att hinna ta sig mellan vårdtagarna och att tiden hos de äldre inte räcker till. 

– Då ser det illa ut i medlemmarnas ögon att de ordnar en gala just nu när många medlemmar känner så stressade, säger Kamilla Roupé.

Pengar till skor och ny teknik

Socialchef Gabriela Arvidson säger till KA att hon kan förstå om medarbetare är kritiska till de besparingar som gjorts, men framhåller att galan som ordnas är en del i arbetet för en förbättrad arbetsmiljö.

– Galan är en engångsföreteelse och är ett sätt att främja god arbetsmiljö och kollegialitet, hylla eldsjälar, men också en möjlighet för personalen att vara delaktig i verksamhetens utveckling. 50 nomineringar har redan inkommit. Flera har hört av sig och uppskattar denna insats.

Budgetunderskottet för socialnämnden är 30 miljoner och galan kostar 13 000 kronor, så det är fel att ställa dessa mot varandra, menar Gabriela Arvidson.

Totalt har Örkelljunga fått fem miljoner kronor i statligt bidrag för att förbättra arbetsmiljön i vård och omsorg. Pengarna används bland annat till att minska delade turer, finansiera arbetsskoprojekt och till att köpa in ny teknik som ska minska belastningsskadorna hos de anställda.

”Årets sämsta försämring” ska utses

På galan ska också ”Årets bästa förbättring” och ”Årets sämsta försämring” utses.

Socialchef Gabriela Arvidsson säger till Helsingborgs Dagblad att det ”visar att det finns en äkta och genuin öppenhet i verksamheten” om medarbetare kan nominera även det man tycker är dåligt. 

Undersköterskan Pia Smith, som inte tänker gå på galan, vet vilken försämring hon vill nominera. 

– Det är att vi fick en ny socialchef. Sedan hon kom har det bara varit försämringar.