Får jag ob-tillägg på kristi himmelsfärd och pingst?
Vilket ob-tillägg gäller på Kristi himmelsfärd? Är det storhelgs-ob på pingst? Vad säger Kommunals avtal? KA reder ut vad som gäller.

Klicka här för att kolla vad du får för ob under midsommarhelgen 2023.
Helgdagar kan ge extra ob-tillägg. Det gäller bland annat Kristi himmelsfärdsdag. Även pingst kan ge extra ob men inte för alla. I vissa av Kommunals avtal har pingsten försvunnit som storhelg. I stället har ob-ersättningarna höjts på vardagskvällar och nätter.
Vilken ob-ersättning gäller på Kristi himmelsfärd?
SVAR: För Kristi himmelsfärdsdag, som år 2023 infaller torsdag den 18 maj, gäller helg-ob. Oftast gäller ob-tillägget från eftermiddagen eller kvällen innan Kristi himmelsfärdsdag och fram till fredagsmorgonen. Klockslagen kan variera beroende på avtal.
Ob-tilläggen gäller bland annat:
- Anställda i kommuner och regioner, avtalet med SKR, Sveriges Kommuner och Regioner, samt anställda i vården där avtal finns med Sobona.
- Anställda i företag som har avtal med Vårdföretagarna omsorg (bransch E) och äldreomsorg (bransch F).
- Personliga assistenter där avtal finns med Fremia (fd KFO), Sobona PAN/HÖK och Vårdföretagarna.
- Anställda i Svenska kyrkan.
Är det storhelgs-ob på pingst?
SVAR: Ja och nej. Det beror på vilket av Kommunals avtal som gäller. I flera avtal har storhelgstillägget för pingsthelgen, som år 2023 infaller den 28 maj, bytts mot högre ob-tillägg för till exempel kvällar och nätter.
Det gäller bland annat:
- Anställda i kommuner och regioner som går på avtalet med SKR, Sveriges Kommuner och Regioner samt anställda på avtalet med Sobona.
- Anställda i kommunala trafikföretag som har avtal med Sobona.
Vilka får storhelgs-ob i pingst?
SVAR: Det finns anställda som fortfarande får storhelgs-ob i pingst. Det betyder högre ersättning kvällen före pingstafton och natten mot annandagpingst. Vilka timmar som ger ersättning beror på vilket avtal som gäller.
Storhelgs-ob gäller bland annat:
- Personliga assistenter där avtal finns med Fremia (fd KFO), Sobona/KFS och Vårdföretagarna.
- Bussbranschavtalet BBA.
- Anställda i Svenska kyrkan.
Vad räknas som storhelg?
SVAR: Storhelg kallas vissa helger där kollektivavtalet kan ge ett högre belopp i ersättning för obekväm arbetstid, alltså så kallat storhelgstillägg. Ofta gäller ersättningen från kvällen före helgdagsaftonen eller helgdagen till morgonen på vardagen närmast efter. Klockslagen kan variera i olika avtal. Anställda i kommuner och regioner som arbetat natt mot storhelg får extra natt-ob. Det gäller även Sobona-företag i vården.
Som storhelg räknas:
- Midsommarafton, midsommardagen och söndag efter midsommar.
- Julafton, juldagen och annandag jul.
- Nyårsafton och nyårsdag.
- Långfredag, påskafton, påskdag och annandag påsk.
- Pingstafton och pingstdagen (i vissa avtal).
- Allhelgona på Svenska kyrkans avtal.
Källa: Kommunal