– Jag har nog talat varje år sedan jag valdes till sektionsordförande 2009, men det är första gången i rollen som förbundsordförande.

Vad krävs för att det ska bli ett bra förstamajtal?

– Mixen av ilska och frustration ska finnas med, men åhörarna ska ändå gå därifrån med hopp och jäkla anamma. Det som är så häftigt med första maj är att man samlas samtidigt över hela landet och lyfter våra budskap.

Vad kommer du att tala om i år?

– Huvudfokus kommer att vara situationen i välfärden, underbemanningen och de fruktansvärda villkor många av våra medlemmar arbetar under. Och den ekonomiska situationen kommer förstås att finnas med.  

I vanliga fall driver du frågor för kommunalare, på första maj ska du samla hela arbetarrörelsen. Påverkar det vad du talar om?

– Har man följt mig kommer man att känna igen väldigt mycket. Det spelar ingen roll vilken majoritet det är i riksdagen eller kommunen. Vi måste kräva ansvar av våra politiker. Alla måste ta ansvar.

Malin Ragnegårds förstamajtal 2023

Falun: 10.00 Samling Slaggatan (10.45 avmarsch) och 11.15 tal på Teaterplan.

Mora: 14.00 tal i Tingshusparken 

Digitalt: Talet i Falun direktsänds 11.15 på Malin Ragnegårds instagramkonto. Klockan 12.00 läggs en förinspelad version ut på Kommunals webbplats.

Varför ska man vara med på måndag?

– Passa på och gå med. Ta chansen att föra fram våra budskap. Det var starkt förra första maj när kommunalare gick barfota i tågen och krävde arbetsskor eller hade skyltar där de krävde slopad karens. 

Internationalen är lite av arbetarrörelsens nationalsång. Om du fick skriva en ny vers till den, vad skulle den handla om?

– Den skulle handla om jämställdhet och arbetarkvinnornas villkor. Och det är många gamla konstiga ord i den där. En ny vers måste vara modern och nutida.