I flera år har Kommunal i Dalarna protesterat mot att undersköterskor i regionen får mindre betalt än sjuksköterskor när de flyttar på delar av sin semester. Men till slut har det fackliga arbetet gett resultat. 

Nu står det klart att den som flyttar på en av sina fyra veckors semester kommer erbjudas 20 000 kronor per vecka av regionen, något som Borlänge Tidning skrivit om.

Det gäller oavsett vilken yrkestitel du har, berättar Eva Olsson, undersköterska och huvudskyddsombud på Kommunal lokalt. 

– I många år har vi blivit diskriminerade genom att man har gett oss undersköterskor mindre ersättning, men vi på Kommunal tycker att semestern är lika värd oavsett vad du jobbar med, säger hon.

Så funkar det i region Dalarna

Personalen får som högst sälja två av sina fyra veckors semester. Detta sker i dialog med sin chef. Den som istället vill jobba ett eller några arbetspass kan göra det i stället. Ersättningen varierar beroende på vilket pass man tar. Här är några exempel: 

  • 1 nattpass: 6 650 kronor
  • 1 rotation dag/nattpass: 5 000 kronor 
  • 1 dagpass: 4 000 kronor

Källa: region Dalarna

Brist på undersköterskor

Varför regionen tidigare erbjöd olika mycket i ersättning beror på att man inte har tagit bristen på undersköterskor på allvar, enligt Eva Olsson. Dock har hon och hennes fackliga kollegor varnat för att bristen kommer öka, något som blivit tydligt i år.

– På en avdelning på kirurgen på Falu lasarett är det till exempel bara tre ordinarie undersköterskor som är anställda nu. Det är ett beslut i rätt riktning att behandla alla lika, men jag ser inte extra ersättning som något man kan bygga sin verksamhet på, säger Eva Olsson. 

Måste du svara om chefen ringer på semestern?

Kan jag tvingas jobba på semestern?

KA reder ut

Att det blir allt svårare att rekrytera undersköterskor är något som bekräftas av Åsa Dedering, hälso-och sjukvårdsdirektör i region Dalarna. I ett mejl skriver hon att man har sett över hur nivån på ersättningar har sett ut i andra regioner, något som även resulterat i att man höjt ersättningen från 15 000 kronor per vecka till 20 000 kronor i sommar. 

”Vi ser att det är en kortsiktig lösning att betala medarbetare för att flytta semesterveckor, det är inget önskvärt läge men för att få ihop sommarplanering behöver vi göra det”, skriver Åsa Dedering i sitt mejl. 

Ökad sjukskrivning

Eva Olsson tycker att det vore bättre om arbetsgivaren höjde grundbemanningen. Samtidigt behöver statusen för undersköterskeyrket öka på en nationell nivå, tycker Eva Olsson. 

– Det här är ju ingen långsiktig lösning. Vi ser också en ökad sjukskrivning och allt detta hänger ju ihop. Det är upp till var och en, men vi råder en att inte sälja sin semester, säger Eva Olsson. 

Hur gjorde ni för att få igenom det här kravet efter så många år?

– Det gäller att vara på arbetsgivaren hela tiden och fortsätta att påtala bristen på personal. Tjata, tjata och tjata tills de själva kommer till insikt. Vi har hela tiden lyft det här i centrala samverkansgrupper, säger Eva Olsson.