Alexander Mahmoud är fotograf, i dag fast anställd på Dagens Nyheter och har tidigare skrivit boken ”Mellan rummen”.

För många år sedan var jag och Alexander vänner och kollegor, ska jag berätta för öppenhetens skull och det här är ingen regelrätt recension. Det var på hans första jobb som fotograf och han kallade mig Mamma Cecilia (jag var 25, han hade nyss slutat gymnasiet).

Därefter tog våra liv delvis liknande vägar – med tidningsjobb och bokskrivande – men kontakten rann ut i sanden förutom att vi gjorde ett par artiklar tillsammans för Kommunalarbetaren medan han frilansade.

Jobbet var – och är fortfarande – Alexanders stora drivkraft och hans nya bok ”Du vill inte mer” handlar om att jobba för mycket.

Jag tror att det i många fall, i Alexanders fall och i mitt eget, är klassbetingat att ha jobbet som sin främsta drivkraft. Uppvuxna på små orter med känslor av utanförskap och föräldrar som arbetar med kroppen, har ont i kroppen och ont om pengar. Upptäcker man då att man har någon form av talang så blir den allt. Alexanders utanförskap var annorlunda än mitt och i boken beskriver han även rasism.

Mamman är kommunalare

Jobbet som drivkraft är ett arv. Boken igenom återkommer Alexander till sin mamma som är kommunalare och har jobbat många år som förskolekock. När pengarna inte räckte jobbade hon extra på ett gruppboende.

Och alla som jobbade där andades med en stolthet jag alltid ville ha som barn, den stoltheten man fick av att arbeta.

Alexander Mahmoud skriver i dagboksform om sitt eget liv och varvar med både texter och bilder från hans jobb på DN. För mig som DN-läsare hade boken kunnat vara utan dessa inslag. Å andra sidan gestaltar de ju att Alexander inte har någon uppdelning mellan jobb och privatliv!

Från förlossning till städjobbet

De mest rörande exemplen på det är att han blir vän med de personer han träffar i jobbet, inte minst de papperslösa människor som hans hjärta klappar starkt för. Han fixar barnstol och skjutsar hem städaren Darya och hennes bebis från sjukhuset. Med oläkt kropp och en två dagar gammal bebis med sig åker Darya och städar en villa för 100 kronor i timmen trots att det är långfredag.

”Du vill inte mer” av Alexander Mahmoud är utgiven på Norstedts förlag.