Italienska pseudonymen Elena Ferrante är mest känd för Neapelsviten, som också den har blivit tv-serie. Till min glädje och förvåning upptäckte jag att även den mindre berömda romanen ”De vuxnas lögnaktiga liv” från 2020 har blivit tv-serie!

Romanen gjorde stort intryck på mig och den italienska serien ligger väldigt nära boken, därtill med flera utmärkta skådespelare.

Utifrån tonåringen Giovanna får vi se ett Neapel med brutala klasskillnader. Liksom Neapel är byggt på höjden bor den högsta klassen högst upp medan de fattigaste bor längst ned i de ruffiga kvarteren. 

Där nere bor Giovannas faster Vittoria, som blivit något av en paria för den klassklättrande familjen. Giovanna splittras mellan sin fina uppväxt och det nya liv hon tar del av hos sin faster och dennas grannar. Där talas ett fulare språk – men det är åtminstone ärligt. 

Serien är en träffande skildring av klassklyftor, en tonårings vilsenhet och uppror samt besvikelsen över de vuxnas lögnaktiga liv. Men läs gärna boken också, för där får du en fördjupning av allt detta! Få kan som Elena Ferrante förmedla obehagliga känslotillstånd, de går inte fram riktigt lika väl i serien. 

De vuxnas lögnaktiga liv finns på Netflix