TILLÄGG: På kvällen den 16 mars blev det klart att Simon Kullberg vann utmärkelsen Årets fackliga hjältedåd.


Det hela utspelade sig på en daglig verksamhet för funktionsnedsatta i Malmö. När brukaren började där i augusti i fjol var introduktionen bara två dagar. Snabbt blev det problem med upprepat våld mot de anställda.

– De fick stryk på jobbet varenda dag.

Personalen skrev avvikelser och tillbud, men inget hände. Till slut fick det lokala arbetsplatsombudet Helen Pourhassan Bergquist nog och kontaktade huvudskyddsombudet Simon Kullberg.

– Nu får ni fan komma hit.

Anställda blev utskällda

Dessförinnan hade enhetschefen skällt ut de anställda i enrum på grund av kritiken och menat att problemet låg hos dem. Simon Kullberg såg till så att alla anmälde bemötandet till personalavdelningen.

– Det regnade väl in tolv separata arbetsskadeanmälningar på tio–femton minuter.

Därefter skrevs en 6:6a-anmälan om arbetsmiljön där man bland annat krävde anpassningar av lokalen och en introduktionsplan för den aktuella brukaren.

Efter en vecka svarade arbetsgivaren att brukaren kunde vara kvar. 07.30 nästa måndag lades skyddsstoppet. Helen Pourhassan Bergquist kritiserades av personalavdelning och chefer, men hon stod på sig. Sedan tog det fyra dagar och brukaren flyttades till en ny lokal och en ny personalgrupp.

Nu har fler engagerat sig fackligt

Förutom att brukaren har fått en personalgrupp och en verksamhet som är bättre rustad för hen har fackets agerande också fått till följd att fler har engagerat sig.

– Vi har 74 dagliga verksamheter i Malmö stad och i höstas var vi nio skydds- och arbetsplatsombud ute i verksamheten. Nu i april kommer vi att vara i 26. Det har spridit sig som en löpeld vad Kommunal och våra ombud kan åstadkomma när det är allvarligt läge, säger Simon Kullberg.

Han är kritisk till hur facket har fungerat tidigare.

– Vi har tillåtit saker och ting att gå alldeles för långt alldeles för många gånger. Men min uppfattning är att vi i varje fall här i Malmö har skärpt åt vad vi släpper igenom.

Två nominerade är kopplade till Kommunal

När han fick veta att han kunde få LO-priset Årets fackliga hjältedåd blev han ställd.

– Vår sektionsordförande hade inte berättat att hon nominerat det här. En fredagseftermiddag ringde LO. Jag ser det inte som ett hjältedåd, jag ser det som att jag försöker sköta mitt uppdrag och se till att våra medlemmar har det så bra på arbetsplatsen som möjligt.

Sammanlagt nominerar LO tre hjältedåd och två av tre är kopplade till Kommunal.

Det andra är kampanjen ”Gå för skor!” som Kommunalarbetaren tidigare har skrivit om. Anna Harvyl, Ellen Sukel och Arvid Danneker kämpar för frågan om gratis arbetsskor i vård, skola och omsorg och demonstrerade bland annat barfota på första maj.

Den tredje nomineringen har gått till Stina Juvik Hansson, Handels, som har byggt upp en facklig verksamhet på sin arbetsplats och fått alla att gå med.

Priset delas ut torsdag 16 mars av LO:s förste vice ordförande Therese Guovelin.