Hur tillgänglig som anställd förväntas jag vara? Jag jobbar som undersköterska i kommunal verksamhet, snart ska vi åka på ett obligatoriskt internat. Alltså två dagar som kan komma att infalla på ens ledighet. Kan chefen verkligen kräva att man följer med? Utöver detta undrar jag om man får kompensation för alla timmar som man befinner sig på internatet? Och till sist, min chef har »godkänt« att jag bara stannar en dag av medicinska skäl. Problemet blir att jag måste ta tåget för att ta mig hem, cirka 2 timmar med tre byten. Kan jag kräva att arbetsgivaren betalar mina biljett? 

/ Vänligen 


SVAR: Arbetsgivaren kan besluta om att till exempel lägga en konferens även på dagar som är lediga för den enskilde. Arbetsgivaren gör då om schemat så att dessa dagar blir arbetsdag alternativt ersätts ekonomiskt. Det troliga och vanligast vid konferenser är att det räknas som att man arbetar en dag, det vill säga 8 timmar per dag.

Du som anställd har en skyldighet att delta, det kan finnas särskilda skäl för att inte göra det men detta ska i sådana fall överenskommas med arbetsgivaren.

Resa till och från konferensen är en fråga som måste tas lokalt. Kontakta din sektion för vidare hjälp.