Övergreppet inträffade på en soffa när Sannas arbetsplats var på en planeringskonferens. Det är en liten arbetsplats med få anställda. När konferensdagen var slut blev det middag och de som ville fick dricka alkohol, vilket flera av dem gjorde. 

Sent på kvällen lämnades Sanna ensam med en av sina kolleger, som hon alltid tyckt varit en schyst kille. Sanna halvlåg under en filt på en soffa och kollegan började tafsa och ta på henne och försökte komma innanför hennes byxor. Sanna sade tydligt ifrån och spjärnade emot, vilket inte hindrade kollegan från att fortsätta. 

”Rubriceras som våldtäktsförsök”

– Han slutade först när han hörde att en arbetskamrat var på väg tillbaka in. Det hela pågick i kanske tio minuter och kändes som att det hade kunnat bli värre om ingen hade kommit in. Polisen har rubricerat det som våldtäktsförsök, säger Sanna.

Hon berättade för sin chef efter någon vecka. Han kallade till ett trepartssamtal, där han som chef, Sanna och kollegan som begått övergreppet skulle samtala om vad som hänt. Kollegan nekar till det inträffade.

– Det låste sig totalt för mig. Det var så jobbigt och jag hade sådan ångest att jag inte alls sa vad jag kände. Jag ville bara att det skulle bli avklarat och sa att det var lugnt. 

”Finns inget skyddsnät”

I dag – mer än ett halvår efter händelsen – väntar Sanna fortfarande på vad som ska hända med polisutredningen om försök till våldtäkt. Delar av året har hon varit sjukskriven eftersom ångesten över att hon ska arbeta tillsammans med kollegan har varit övermäktig. 

Hon är besviken på sin arbetsgivare som i sin strävan efter att vara ”opartisk” valt att göra så lite som möjligt.

– Det känns som att det inte finns något skyddsnät alls när man utsätts för ett sexuellt övergrepp på jobbet. 

Hade de fångat henne direkt när hon var i chock hade hon inte hamnat i en sits där hon blev långtidssjukskriven.

Jacque Dreij, regionalt fackligt ombud

Jacque Dreij är regionalt fackligt ombud för Kommunal och den som hjälpt Sanna i relation till arbetsgivaren. Han menar att hennes arbetsgivares brist på kunskap och agerande legat till grund för hennes sjukskrivning:

– Hade de fångat henne direkt när hon var i chock hade hon inte hamnat i en sits där hon blev långtidssjukskriven. Hennes fall har hamnat mellan stolarna i och med chefsbyten. Från händelsen i våras fram till hösten ställde ingen frågan till Sanna om hur hon mår eller följde upp händelsen. Under hösten kontaktade hon facket, jag blev involverad, möten påbörjades och hon fick stöd via företagshälsan. 

Otrygg på arbetsplatsen

Just nu är Sanna studieledig men ska tillbaka till arbetsplatsen om bara några veckor. När hon meddelat sina chefer att det känns jobbigt att kollegan är kvar och att hon känner sig otrygg, får hon tillbaka sms med texten: ”du får väl sjukskriva dig om du tycker att det är jobbigt”. 

– Det är inte acceptabelt och får inte förekomma, arbetsgivaren ska trygga alla sina anställda och få dem att må bra på arbetsplatsen, menar Jacque Dreij.

Sannas närmaste chef har kallat henne och kollegan som utsatte henne för våldtäktsförsöket till ett nytt trepartssamtal när hon är tillbaka på jobbet. 

”Sanna” utsattes för ett våldtäktsförsök av en kollega.

Det känns som att det inte finns något skyddsnät alls när man utsätts för ett sexuellt övergrepp på jobbet.

Sanna

Den här gången ska det inte handla om vad mannen utsatt henne för. Det ska handla om att Sanna har samarbetssvårigheter med kollegan eftersom hon inte vill arbeta kvällar ensam med honom.

– Jag har begärt ett möte med både chefen och hr eftersom det är helt fel väg att gå. Det finns inget underlag som styrker att Sanna missköter sitt arbete, trots omständigheterna har hon utfört ett gott omsorgsarbete utan att klaga, säger Jacques Dreij, regionalt fackligt ombud Kommunal.

Sanna har anmält sin arbetsgivare till Diskrimineringsombudsmannen.