Kollegan kunde slå henne på rumpan med nyckelknippan, dra i hennes behåband eller skicka grova sms. Det hände att han satte på en porrfilm när hon var i närheten. Hon sa ifrån men vågade inte anmäla honom eftersom han hade ett rykte om att röra sig i kriminella kretsar. 

– Jag var rädd och kolleger sa att: “du vet hur han är, det är bara på skämt“.

Trakasserierna blev allt grövre

Men det blev allt grövre. En dag i december 2021 fick hon nog när han började skrika på henne framför flera kolleger och boende.

– Han sa att jag haft sex med en manlig kollega under lunchen i en av hyres­gästernas rum när hon såg på. Det var verkligen inte sant.

Jag kommer från en kultur där jag kan bli utstött fast jag inte gjort något fel om det som hänt blev offentligt.

Maria

Maria försökte få honom att sluta, men han bara fortsatte. Då gick hon till chefen och berättade om allt som hänt. Hr-avdelningen ville att hon skulle polisanmäla, men Maria vågade inte. Dels var hon rädd för vad han skulle göra, dels för att hennes konservativa familj skulle få veta.

– Jag kommer från en kultur där jag kan bli utstött fast jag inte gjort något fel om det som hänt blev offentligt. Det är också därför jag inte vill att mitt riktiga namn ska stå med i tidningen. Jag skulle verkligen vilja berätta för alla vem jag är, vem som utsatt mig och var jag arbetade men det går inte.

De enda i hennes familj som vet är hennes föräldrar och hennes man. 

– Det var som en stor sten föll när de fick veta. Man blir galen i sina tankar när man inte kan prata med någon och det känns som man sviker sig själv.

Kollegan fick arbeta kvar

Under sex månader utredde HR-avdelningen vad som hänt, under tiden arbetade båda kvar. Maria berättade om flera trakasserier hon hade bevis för. 

– De fick skärmdumpar på sms och flera kolleger vittnade om vad de hört eller sett. 

I utredningen kom de fram till att hon varit utsatt, men mannen fick trots det vara kvar och hon fick aldrig veta varför. 

Ifrågasattes av kollegor

Hon försökte undvika att arbeta med honom, men det gick inte alltid. Trakasserierna fortsatte och hon var konstant rädd. En del kolleger började också ifrågasätta om hon ljög eftersom han var kvar. I två perioder under tiden efter att hon anmälde honom blev hon sjukskriven. Hon mådde så dåligt av hur allt hanterades att hon till slut försökte ta sitt liv.

– Jag kände att mina barn skulle ha det bättre utan mig.

Jag ville egentligen vara kvar, men jag klarade inte det. Det kändes som en förlust att jag skulle flytta på mig när det var han som gjort fel.

Maria

Hon överlevde och det blev en vändpunkt. Hon sa upp sig. Precis som många andra kvinnor. En rapport från institutionen för social forskning vid Stockholms universitet visar att var fjärde kvinna som utsätts byter arbete inom tre år.

– Jag ville egentligen vara kvar, men jag klarade inte det. Det kändes som en förlust att jag skulle flytta på mig när det var han som gjort fel.

Blivit skyddsombud för att hjälpa andra

På det nya jobbet började hon bygga upp sig själv. 

– Jag fick vara stolt och känna att jag är bra på mitt jobb igen.

En sak kommer hon aldrig att förstå. Det är hur hennes förra arbetsgivare kunde välja att ha kvar mannen och låta henne gå. 

En av hennes vänner arbetar i försäkringsbranschen och hade en liknande incident på sitt jobb..

– Då blev den misstänkta mannen avstängd med lön från jobbet under tiden utredningen pågick. Sedan fick han sluta. Jag önskar att det hade varit så för mig med, säger Maria som nu blivit skyddsombud för att se till att andra får bättre hjälp än hon själv fick.