Tre böcker som förgyller julen

Stargate. En julberättelse av Ingvild Rishøi

Översättning: Marie Lundquist (Flo förlag)

Den här boken kom ut i fjol och är en bok väl värd att läsa igen när julen närmar sig. Precis som i novellsamlingen ”Vinternoveller” skriver norska Ingvild Rishøi med ett perfekt gehör för barnets upplevelser, om brist på pengar och med en ovanlig medkänsla för sina karaktärer. För han är ju snäll och kärleksfull, pappan som har så svårt att låta bli alkoholen och som går till baren Stargate när han säger till sina döttrar att han ska ut och köpa julklappar. Som inte lyckas behålla sina jobb.

Det blir storasyster Melissa som går till torget och säljer julgranar, två timmar före skolan och så igen efter skoldagen och på helgen. Hennes överordnade kommer på ett sätt att låta även lillasyster Ronja arbeta.

Den där mysiga julgranen som jag köpte i helgen sticker mig plötsligt rakt i hjärtat. Jag vet förstås att alla människor inte får njuta av julen men få sätter ord på det lika elegant och kärleksfullt som Ingvild Rishøi.


Juldagar av Jeanette Winterson

Översättning: Lena Fries-Gedin och Jessika Gedin (Wahlström & Widstrand)

”Juldagar” kom ut inför julen 2017 och sedan dess är det tradition i mitt hem att läsa om några av dess noveller, helst med högläsning. Precis som författaren ovan tar Jeanette Winterson alltid ställning för den som inte har så mycket, socialt eller ekonomiskt.

Min anglofil till make såg också till att vi fick som tradition att dricka ett glas bubbel och äta laxsmörgås medan vi lyssnar till julsånger från kyrkan i King’s college Cambridge. Det är författaren Jeanette Wintersons julaftonsritual men vi har valt en annan av julens dagar eftersom vi har andra traditioner på julaftonen.

Boken är en påminnelse om att vi skapar våra egna jultraditioner, och består av både noveller fyllda av magi och författarens jultraditioner samt recept för dessa högtidsstunder. Winterson skriver:

”Ritualen är ett sätt att ändra tiden. Med det menar jag ett sätt att hejda det jäktiga livet som oupphörligt tränger sig på.”


Hidden winter av Sofia Vusir Jansson (Bookmark förlag)

”Hidden winter” av stylisten och papperskonstnären Sofia Vusir Jansson är en inspirerande bok med såväl enklare som mer avancerat julpyssel inspirerat av vårt nordiska kulturarv. Jag blir sugen på att klistra gamla boksidor på julgranskulor, klippa ut pappersänglar och klä in lådor i gamla tapeter för att ge bort något riktigt fint paket i jul. Återbruk är förstås på tapeten och giftfritt lim finns ett enkelt recept på.

Känner man inte för att pyssla själv är boken fin att bara bläddra i, med dess fotografier tagna på Nordiska museet eller dess slott.