Det var vid lunchtid under torsdagen som polisen fick larmet om att en ung kvinnan dött på ett nystartat LSS-boende i Enköping. Hedvik Madsen som arbetar på Kommunals sektion Enköping Håbo är förfärad över det som hänt.

– Det finns inte ord. Först var jag ledsen sedan blev jag arg över att sådant här får hända.

Hedvik Madsen, regionalt skyddsombud.
Hedvik Madsen, regionalt skyddsombud.

Hon och sektionen har påbörjat en utredning om arbetsplatsolycka och sökt boendet för att gå in och stötta, men ännu inte fått kontakt. 

– Det här är ett helt nytt privat LSS-boende. Jag pratade med chefen för två veckor sedan och då hade de precis startat upp.

Förebygga hot och våld

I en granskning KA gjorde 2018 visade det sig att antalet anmälningar inom hot och våld hade ökat med 57 procent på fem år. Bara under 2017 hade över 400 anmälningar gjorts enligt Arbetsmiljöverket.

– Jag har själv arbetat med LSS och har sett hur våldet har ökat. Många som arbetar med det utsätts dagligen för våld.

Hon menar att det förebyggande arbetet mot hot och våld måste förbättras.

Hedvik Madsen, regionalt skyddsombud.

LSS-mordet i Enköping

Fyra mördade på åtta år

Arbetsmiljö

Nu vet vi ännu ingenting om hur det har fungerat på just det här boendet. Men kan du ge exempel på vad som kan förbättras generellt?

– Det måste finnas rätt lokaler. Du som personal ska kunna gå undan och låsa in dig om någon blir våldsam och det ska finnas larm och du ska inte arbeta själv. Och personalen måste få rätt handledning.

Hon menar också att arbetsgivarna måste göra ordentliga riskbedömningar.

– När en ny kund flyttar in måste personalen veta hur de ska förhålla sig till den personen. Det kan vara viktigt att olika personalgrupper arbetar på samma sätt, annars finns förstås risken att det triggar kunden. 

Våldet har ökat

Den tjugoåriga man som gripits är enligt åklagarkammaren misstänkt på sannolika skäl för mord. Förundersökning pågår och ännu är det inte klarlagt vad som hänt men Kammaråklagare Elin Blank säger till Aftonbladet att mannen larmat själv och erkänner brott. 

Kvinnan som dog tog sin examen på en gymnasieskola i Enköping förra året. Enligt ett pressmeddelande från kommunen kommer skolan att hålla öppet för att stötta elever och andra som behöver det. 

Det är också många som hört av sig till Kommunals sektion för att prata och Hedvik Madsen har haft flera samtal med medlemmar. 

– Det här väcker känslor. Det är många medlemmar som hört av sig till mig. Rent generellt har våldet ökat. Det här skulle kunnat skett var som helst. De är arga över att de inte blir lyssnade på när de berättar om risker. Det här skulle kunnat hända på andra arbetsplatser.