De enda horoskop jag behöver

Liv Strömquist

Bok: Liv Strömquists astrologi av Liv Strömquist

När den här boken kom tänkte jag först: åh nej, inte Liv Strömquist också, horoskop är ju överallt! Men det räckte att slå upp första sidan med kräftan, mitt tecken, i boken och jag var fast. Det här är det roligaste, smartaste, vassaste och mest träffsäkra om astrologi som skrivits (jag vet för jag har läst om astrologi sedan tonåren då jag gick på mässor med ”hippietanter”) alltså långt innan ämnet trendade). Tack vare den här boken förstår jag varför min pappa är som han är, han kanske inte har en diagnos, han är helt enkelt vattuman. Och jag förstår varför jag har gift mig med en annan kräfta och inte med någon från elementet eld (eld släcker vatten som bekant). 

Den här boken vill man högläsa tillsammans med sina vänner under en middag (jag har provat det också: av en händelse råkade vi vara fyra personer som representerade varsitt element, det visade sig vara en garant för god stämning). Men ta det lugnt med vinet för vissa stjärntecken är notoriskt lättkränkta och boken är väldigt rakt på sak (med glimten i ögat): vem vill vara zodiakens alkis eller bekräftelsehora liksom? 

Själv har jag så pass mycket självinsikt att jag kan stå ut med att vara ”zodiakens ömhuding” och formuleringar som ”gråter/heminreder” är så spot on att jag inte behöver läsa några fler horoskop. 


Nervig serie om försvunna människor

Tv-serie: Försvunna människor 

I den nya SVT-serien “Försvunna människor” kastas vi direkt in i den dystra verkligheten. Klumpen i magen växer sig allt större medan vi får följa lastbilsföraren Erwin – som smugglar flyktingar från Syrien i sin tankbil.

Ett ödesdigert misstag gör att han blir skyldig till flera människors död. Det här är en nervig berättelse om moral, lojalitet och om hur olika människoöden hänger ihop på ett oväntat sätt. Det är svårt att inte sympatisera med den skyldige, samtidigt som man tycker illa om personen. Var redo för en berg-och dalbana av känslor.

Se serien härhttps://www.svtplay.se/forsvunna-manniskor


Berörande om att komma ut

Andreas Wijk

Låt: If I was gay av Andreas Wijk

Sångaren Andreas Wijk är ingen personlig favorit, men på hans senaste singel “If I was gay” är det helt omöjlig att inte bli berörd. Här har den 29-åriga artisten samlat allt sitt mod – för att komma ut som homosexuell. 

De sårbara och vemodiga textraderna är högst personliga och väcker känslor på ett okonstlat sätt. Det är rakt, rått och otroligt mänskligt. Det här är en stämningsfull låt som på kort tid har blivit hyllad för sin tapperhet. 

Lyssna här: https://open.spotify.com/track/6BejL5IMTrujHyF2BgRv4Z?si=e44cee9d5b24427d