Insiktsfullt om flygkrasch

Bok: Tunga moln av Einar Kárason

Utifrån en verklig flygkrasch på norra Island 1947 spinner Einar Kárason en tät och rik liten bok. Den är bara 101 sidor men här finns ändå så mycket. Huvudpersonen är en autistisk pojke som blir den första som kommer till olycksplatsen.

”Tunga moln” är inte bara en spännande berättelse om en flygolycka, den är också – trots sin korthet – en djupt känd människoskildring. Samtidigt är det en skildring av ett kargt Island.

Kárason vann det internationella litteraturpriset från Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm år 2020 för boken ”Stormfåglar”. Den här är lika bra.


Utlottning av ”Systrar, kamrater” 

Utlottning: Kvinnoalmanacka 2023 ”Systrar, kamrater” som ges ut av Arbetarnas Kulturhistoriska Sällskap och Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek.

Nu är det dags för vår årliga utlottning av nästa års almanacka ”Systrar, kamrater. Kvinnor i arbetarrörelsen”. Almanackan är stor och fin (A3-format) och bilderna och texterna för 2023 handlar bland annat om: Jentestrejken 1889, Clara Zetkins tidning Die Gleichheit (Jämlikheten), Förbud mot nattarbete, Malmö kvinnliga diskussionsklubb, Kvinnor står staty och Afrikansk kvinnosatsning.

Vi lottar ut 10 almanackor. Du som är medlem i Kommunal kan vara med i utlottningen genom att mejla: tavling@ka.se senast fredag 18 november. Skriv ”utlottning almanacka” i ämnesraden. 


Färgen i huvudrollen på ny utställning 

Åke Göransson, Rött ansikte, 1937. Olja på duk uppklistrad på pannå. Sandgrund Lars Lerin. Foto: Rolf Lind.

Utställning: Färgens tröst, av Åke Göransson, Liljevalchs Stockholm

År 1940 gjordes en hisnande upptäckt i ett kök i stadsdelen Landala i Göteborg. Det var författaren Arne Stubelius som skrev en bok om konstnären Ivan Ivarson. Han ville besöka Ivarsons vän Åke Göranssons mor. Åkes mor visade upp vad som rymdes i den lilla kökssoffan. Där fanns målningar, rullade, klibbiga.

Så gick det till när Åke Göranssons konst upptäcktes. Det blev en hyllad separatutställning. Göransson själv var svårt psykiskt sjuk och dog året därpå. När han sett konsten ska han ha sagt: ”Den där Göransson var visst en ganska bra målare, men vart tog han vägen?”

Nu visas Åke Göransson och en annan Göteborgsmålare, Inge Schiölers, konst upp i en mycket fin utställning på Liljevalchs i Stockholm. Båda konstnärernas verk är bra exempel på Göteborgskolorismen, där färgen får spela huvudrollen.