Ambulanssjukvårdare: Filma inte – ring 112
När influeraren Margaux Dietz hittade en utslagen man utanför sin ytterdörr och valde att lägga ut händelsen på sociala medier – i stället för att direkt ringa till 112 – dröjde det inte länge förrän kritiken haglade. Men vad ska du egentligen göra om du hittar en utslagen person?
Vi har ställt frågan till Björn Parker Caldersparr, ambulanssjukvårdare vid region Stockholm.
– Mycket handlar om vad du vågar göra. Vågar du gå fram och kolla pulsen? I dagens samhälle är det tyvärr inte helt säkert, säger han.
Om du inte vågar närma dig personen är det viktigt att så fort som möjligt ringa 112.
I en ursäkt på sin Instagram nämner Margaux Dietz att den unga mannen var berusad, men enligt Björn Parker Caldersparr är det upp till SOS-operatören att avgöra om ambulans eller polis behöver rycka ut.
Fråga hur personen mår
Hur ska man tänka om personen är kraftigt berusad?
– Om det skulle vara din mamma, som är kraftigt berusad, skulle du vilja att personen får hjälp då? Är svaret ja så ringer du 112. Personen kan kräkas i sömnen och kvävas eller bli rånad, antastad eller utsatt för våld, säger Björn Parker Caldersparr.
Om du däremot vågar kolla hur personen mår finns det flera nyttiga steg att gå igenom:
- Fråga hur människan mår. Då får du reda på om personen är medveten och andas. Om personen inte svarar på tilltal kan du ruska om den. Var inte rädd för att vara lite hårdhänt och till exempel nypa personen.
- Ingen respons? Då är personen med största sannolikhet medvetslös. Lägg personen på rygg, lyssna och titta även på bröstkorgen för att se om personen andas.
- Räkna upp till tio sekunder. Om du varken ser eller hör andetag ropar du på hjälp och påbörjar hjärt-och lungräddning. Personen är på väg att dö eller är redan avliden.
- Andas personen? Lägg människan i sidoläge och se till att hen har en fri luftväg. Är det någon gegga i munnen, och du vågar ta ut det, så är det bra.
Om du vill lära dig mer kan du gå en så kallad HLR-utbildning.