Picasso i Uddevalla

Pablo Picasso, Les Saltimbanques, Färgetsning på papper, 1922, Efter Les Saltimbanques, 1905, Tillhör Malmö Konstmuseum, ©Succession Picasso/Bildupphovsrätt 2022

Utställning: I Picassos öga – ett urval av hans grafiska verk

Ett av våra finaste länsmuseer, Bohusläns museum i Uddevalla, skämmer bort sina besökare med en höstutställning med Pablo Picasso. Här är tonvikten på grafiska verk och vi kommer mycket nära Picassos hand, hans linje.

Jag fastnar för färgetsningen Akrobaterna från 1922, så långt från de breda leenden och de stora uttrycken i cirkusmanegerna. I stället sorg i ansiktena på de två trapetskonstnärerna.

Det är spännande att följa utställningen från en mycket ung konstnär till den etablerade celebriteten och hans verk från 1940- och 50-talet. Skärpan i pennan, känslan för detaljerna och blicken är densamma.

På utställningen finns också ett par av Picassos keramiska verk, missa inte dem.

År 2023 är det 50 år sedan Pablo Picasso dog och det kommer att hedras med en rad utställningar världen över, från Madrid till New York. I väntan på det – res till Uddevalla!


Efterlängtad uppföljare

Haley Lu Richardson och Jennifer Coolidge i The white lotus.

Tv-serie: The white lotus, säsong två (HBO Nordic)

Som jag har väntat på uppföljaren till första säsongen av det något skruvade dramat The white lotus, som utspelade sig bland rika semesterfirare och pressad personal på ett lyxhotell på Hawaii. Serien har bland annat influerat tonåringar i olika länder att läsa – eller åtminstone posera med – klassiker ur litteraturhistorien.

Nu är skaparen Mike White tillbaka med säsong två, som i stället utspelar sig på ett lyxhotell på Sicilien och där de flesta karaktärer är utbytta. En viktig person är kvar, tack och lov, och det är den underbart originella skådespelaren Jennifer Coolidge som tack vare den här serien fått ett välförtjänt lyft i karriären som 60-pluskvinna. 

Hennes rollfigur Tanya har gift sig med mannen hon träffade på Hawaii och den här gången har hon nya problem med sig i sitt ymniga resebagage… 


En ung och brittisk Springsteen

Låt: Wild Grey Ocean av Sam Fender

Med sin kraftiga Geordie-brytning, och vackra skildringar av arbetarklassen, har Sam Fender blivit en hyllad ikon i Storbritannien. Den unga sångaren har bland annat kallats för den yngre generationens Bruce Springsteen. 

Nu är han tillbaka med den nya singeln “Wild Grey Ocean”. En sårbar och ömmande berättelse om kuststaden han bor i, trasiga vänskaper och känslan av att sluta arbetsdagen med den vilda, grå oceanen i hans ögon. 

Lyssna här: https://open.spotify.com/album/6H7rX9r5UAwdlkDtWOiW6v