Dagen när Shayan kommer att dö

Oändligt underbart

Bok: ”Oändligt underbart” av Marjaneh Bakhtiari (Ordfront).

På första raden placerar Marjaneh Bakhtiari oss direkt vid Värnhemstorget i Malmö, beskriver hur vägen går under viadukten och ut från stan. Till de där husen man knappt tänker på finns där mellan Lundavägen och järnvägsspåren. Där står 14-åriga Shayan och röker i fönstret. 

När man läst en sida till får vi veta att det är hans sista dag i livet. När Shayan dör kommer det inte som en överraskning. Det här är inte den sortens bok. Den har ett annat uppdrag. 

Den här sista dagen ger sig Shayan ut tidigt. Det är hans mammas 40-årsdag och medan hon fortfarande sover i vardagsrummets bäddsoffa drar han iväg med målet att få den där utlovade studiotiden så att han kan spela in en låt att ge henne som present.

Marjaneh Bakhtiari

Han rör sig runt i Malmös olika stadsdelar. Slinker in hos sin faster Azita, hos mormor Akram, springer på kompisar och folk han känner. 

Marjaneh Bakhtiari skriver om torgen, parkerna, restaurangerna, gatorna. ”Alla dessa platser som än idag skälver av våra pojkars drömmar och fall.” Hon låter oss se alla de människor som finns kvar efteråt.


Skriv, skriv!

Kommunalarbetarens novelltävling 2022.
Kommunalarbetarens novelltävling 2022.

Text: en oskriven novell. 

Kommunalarbetarens novelltävling pågår fram till söndag 30 oktober. 

Hittills har det kommit in ett par hundra noveller och jag kan knappt bärga mig från att börja läsa! Men jag har lovat mig själv att inte tjuvstarta förrän sista tävlingsdagen är förbi. 

Har du inte skickat in någon text ännu, så skriv, skriv! Här kan du läsa mer om novelltävlingen (vinnaren får 15 000 kronor.)


Om lust och sträng sexualmoral

Film: ”Omständigheter” fransk film i regi av Audrey Diwan. Finns att se på SVTplay till 14 november.

Den franska filmen ”Omständigheter” är högaktuell trots att den utspelar sig i Frankrike år 1963. Den bygger på en självbiografisk roman av årets Nobelpristagare Annie Ernaux och handlar om Anne, en ung och begåvad student på väg mot universitetet. När hon upptäcker att hon är gravid riskerar hela hennes framtid att raseras.

Inte ens hennes närmaste vänner vill överhuvudtaget höra henne säga ordet abort – gärningen är olaglig och alla som hjälper till för att den ska komma till stånd riskerar fängelse.

Anne försöker få hjälp av olika läkare som nekar, hon försöker med en strumpsticka men misslyckas. Filmen räknar upp vecka efter vecka i graviditeten, som en thriller på väg mot undergången.


BONUS: Äkta feelgood-dokumentär

Bonustips SVTplay: Dokumentären ”Calendar girls” finns att se till 27 okt 2024.

I början bländas man bara av alla leenden. Av fjädrarna, paljetterna, sminket och den koordinerade dansen. Vad är det för kvinnor som klär sig som enhörningar och dansar tillsammans trots att de passerat 60-årsstrecket?

Dokumentären ”Calendar girls” skildrar en kvinnlig dansgrupp i Florida. Deras shower samlar in pengar till välgörenhet men det är ingen liten fritidsaktivitet de sysslar med. Det handlar om 100 shower per år och minst lika många träningar. Ledaren Katherine är stenhård.

Men det tar inte lång tid innan filmen letar sig in bakom glittret. Och där bakom finns en hel värld av kvinnoliv.