Hur känns det att vara en av talarna?

– Jag är stolt att jag fått frågan. Nervös, men väldigt stolt. Det är så stort att kvinnorna i Iran har vågat och att männen stöder dem i kravet på demokrati.

Du är själv född i Iran. Följer du protesterna?

– Ja, när jag kommer hem från jobbet försöker jag ta reda på så mycket jag kan. Eftersom internet är avstängt nästan hela tiden så det är svårt, men jag har en kusin som jag har kontakt med. Hon säger att Iran redan förändrats. Bägaren har runnit över och det finns ingen väg tillbaka. Kvinnorna, barnen och männen har bara sina kroppar och sina röster mot regimen och deras vapen, men går ändå ut på gatorna. Jag tror att regimen kan störtas. 

Vad handlar det om?

De iranska kvinnornas protester började i september när 22-åriga Masha Amini dödades av iransk moralpolis för att hon inte bar slöja. Det blev en tändande gnista som nu fått kvinnor över hela landet att kasta sina slöjor och kräva demokratiska rättigheter av den islamska regimen som styr landet. Kravet har tagit fart i det iranska samhället och många kvinnor och män men framförallt skolelever går ut på gatorna och protesterar. Det är inte ovanligt att obeväpnade demonstranterna mötts med våld från militär och polis. I mitten av oktober uppskattade organisationen Iran Human Rights att över 230 personer dött. Många av dem unga flickor.

Vad tror du att det betyder att sex stora svenska fackförbund går samman för att stötta kvinnornas kamp?

– Fackförbunden har alltid jobbat för allas rättigheter och lika värde. Det här skickar en signal om allas rättigheter. Vi är röster för kvinnorna i Iran. De får stöd från hela världen och regimen hör det. 

Manifestationen hålls på torsdag, den 27 oktober klockan 17.00 på Norrmalmstorg i Stockholm. Initiativet kommer från Kommunal och flera av landets fackförbund inom välfärden: Vision, Fackförbundet ST, Akademikerförbundet SSR, SEKO och Vårdförbundet. Talar gör bland annat Kommunals ordförande Malin Ragnegård, ordförandena för de andra förbunden och Asal Feridanian.