Fint familjeprojekt om Hilma af Klint

Tora Hallström som Hilma af Klint

Biofilm: Hilma i regi av Lasse Hallström

Vilket fint familjeprojekt den här filmen är! Att Lena Olin spelar i maken Lasse Hallströms filmer är ju inget ovanligt men i engelskspråkiga ”Hilma” debuterar parets dotter Tora Hallström i huvudrollen som konstnären Hilma af Klint (1862–1944). Och vilken imponerande debut! Den äldre Hilma spelas oklanderligt av Lena Olin.

Hilma af Klint har fått ett enormt internationellt genomslag på senare år, men medan hon levde var det få som förstod sig på hennes konst. Hon avfärdades som en märklig kvinna. I själva verket var hon en pionjär inom den abstrakta konsten. 

Filmen fokuserar på den unga Hilma af Klint och kretsen av spirituellt intresserade kvinnor som hon umgicks och skapade med. Hilma af Klint menade att hon målade det som andarna gav henne i uppdrag att måla, därför kunde hon inte förklara vad hennes målningar föreställde. Oavsett vad de ”föreställer” är de helt ljuvliga att betrakta och det är imponerande hur målningarna kommer till sin rätt även i en spelfilm. Förutom detta är det en vacker film om både kärlek och vänskap mellan kvinnor.

Som en bonus kan man fram till januari se Hilma af Klints kända målningar ”De tio största” på Moderna museet i Stockholm. Själv gick jag dit dagen efter att ha sett filmen och det blev en mäktig upplevelse.


Imponerande om komplexa kvinnoliv

Daniela Krien

Bok: Kärlek i fem akter av Daniela Krien. Översättning: Aimée Delblanc (LB Förlag)

Missa inte det här guldkornet i floden av böcker! Den går att betrakta som en roman eller som noveller som hakar i varandra, men bygger på att man läser de fem kapitlen i turordning. Boken börjar lovande och blir bara bättre och bättre.

Genom fem kvinnor i dagens Tyskland skriver författaren Daniela Krien fram kvinnornas gemensamma och olika roller, utan att dessa roller känns typiska: mödrarnas, döttrarnas, systrarnas, väninnornas, fruarnas, läkarens, författarens, älskarinnans, den barnlösas, den nätdejtandes, den frånskildas och änglamammans. 

Förutom att alla fem kvinnorna tillhör heterosexuell och (förmodligen vit) medelklass ryms ändå många perspektiv på de drygt 200 sidorna. Kvinnorna är just så komplexa som kvinnor är, men som inte alltid kommer fram i litteraturen. Språket är enkelt, rakt och elegant.


Unik dokumentär om olöst mordgåta

Dokumentär: Vad hände Sjögren? (SVT Play)

När lantbrukaren Sven Sjögren försvann från sitt hem på Gotland, 1972, utmynnade det i en av de största polisutredningarna någonsin på ön. Trots det är mysteriet fortfarande olöst. 

I en ny SVT-dokumentär i två avsnitt får vi följa pensionären Stig Larsson, en gammal vän till Sven Sjögren. Han är fast besluten att lösa mordgåtan och få svar på varför hans kära granne plötsligt försvann. Ett rykte säger att han ska blivit minkmat åt en känd fabrikör på ön. 

Stig Larsson kämpar på och bestämmer sig bland annat för att göra rekonstruktioner av hur han tror att Sven Sjögren kan ha blivit mördad. Dokumentären handlar om en tragisk händelse, men samtidigt får den en att skratta, känna medmänsklighet och framför allt ömhet.  

Orsaken är att det här inte bara är en berättelse om en olöst mordgåta. Dokumentären handlar lika mycket om medmänsklighet, tröst och hur man går vidare i livet efter ett traumatiskt dödsfall.