Fin skildring av sjukhusarbetet

Elliot Baron.

Bok: ”Journal” av Elliot Baron (it-lit)

När jag läser i journalerna ser jag kroppar mellan raderna.

Så kan en kort dikt se ut i Elliot Barons prosalyriska bok ”Journal”. Här följer vi vårdarbetet, diagnoserna, patienterna, sjukhuskorridorerna, omsorgen och då och då arbetsvillkoren på ett stort svenskt sjukhus. 

Elliot Baron debuterade i fjol med ”Vi kommer med hjärta hem till dig” där han skildrade arbetet i ett privat hemtjänstföretag. Den boken berörde mig starkare, dels på grund av de kroppsliga och nära porträtten av de äldre, dels på grund av hur Baron skrev om arbetsvillkoren. 

På ett sjukhus är mötena ännu kortare än i hemtjänsten och patienterna kommer och går. Elliot Baron har i den här boken hittat något annat än de mänskliga mötena att ta fasta på och det blir en fin berättelse om det mångfacetterade sjukhusarbetet och vårdarbetaren som befinner sig både i utkanten och mitt i.

Byggnaden är stor. Det är skönt att känna sig liten.

Läs KA:s intervju med Elliot Baron från 2021!


Stor utställning med Christer Strömholm

Torun Bülow Hübe, svensk silversmed och konstnär. Foto: Christer Strömholm

Utställning: ”Porträtt i Paris” av Christer Strömholm (Nationalmuseum)

Christer Strömholm var en av Sveriges främsta fotografer, och en av få som fått internationellt genomslag. På Nationalmuseum i Stockholm visas nu en mängd av hans fotografier och det är en omistlig skatt för den som är intresserad av fotografi eller av ett svunnet 1900-tal och Paris i synnerhet. Som fascineras av att det fanns en tid då konstnärer kunde bosätta sig på, förvisso ganska nedgångna, hotell under en längre tid.

Som ett fint komplement till fotografierna får vi på Nationalmuseum skåda en monter med prylar som Strömholm hade med sig under sin långa vistelse på Hotel de la Montagne. Strömholm uppgav i en intervju att han släpade runt på en fåtölj, en läslampa och annat han behövde för att göra sig hemmastadd på hotell.

Som titeln antyder är det porträtt tagna i Paris, främst av konstnärer, författare och kulturpersonligheter under 1940–50- och 60-talen. Vi ser bland många andra poeten Paul Andersson, konstnären Niki de Saint Phalle och politikern och författaren Alva Myrdal. Det är också fina porträtt av efterkrigstidens Paris med okända människor på barer, kaféer och gator.

Utställningen pågår från 6 oktober till 8 januari.


24 timmar av Joel Almes liv

Joel Alme Foto: Beatrice Lundborg

Album: “Sköt er själva så sköter jag inte mitt” av Joel Alme

Göteborgsartisten Joel Alme är tillbaka med sitt nya album “Sköt er själva så sköter jag inte mitt”. Precis som på sina tidigare verk sjunger han om sin arbetarklass-uppväxt och sitt förhållande till droger. 

Den vemodiga och nostalgiska folkrocken på svenska gör sig bekant för den som lyssnat på Joel Alme tidigare, men skillnaden är att den här gången riktar han ett större fokus mot den inre, själsliga resan. Albumet kan beskrivas som en inblick i privatlivet. 

Vi får följa med på en resa under 24 timmar av Joel Almes liv, där låtarna handlar om timmarna från en tidig morgon till en annan. Det brustna hjärtat och den olyckliga kärleken står i centrum och albumets höjdpunkt är låten ”Du kommer aldrig få veta”.