Om kvinnorna som tar sig friheten

Dokumentär: ”Hör min röst – slöjans revolution” av Nahid Persson, finns på SVT-play. 

Instagram: Följ proteströrelsen via @masih.alinejad och @whitewednesday

I förra veckan greps 22-åriga Mahsa Amini i Iran. Du har säkert läst eller hört om henne för nyheten om hennes öde har spridits över världen. Mahsa Amini greps av ”sedlighetspolisen” för att de tyckte att hennes huvudsjal inte täckte tillräckligt mycket av hennes hår. 

Hon fördes till ett häkte i Teheran där hon senare dog.

Dödsfallet har lett till demonstrationer och videoklipp på sociala medier där iranska kvinnor över hela landet klipper av sig håret och bränner sina slöjor i protest.

Stor rörelse på sociala medier

Men protesterna är egentligen inget nytt. De senaste åren har kvinnorna som kastar den obligatoriska slöjan blivit allt fler. De kör bil, cyklar (som också är förbjudet) och promenerar utomhus utan hijab, som slöjan kallas, filmar sig själva och lägger ut klippen på Instagram, Youtube och Facebook. En av kvinnorna bakom upproret är exiliranskan Masih Alinejad med sex miljoner följare på sociala medier. 

Postat på sociala medier av en anonym kvinna i Iran.

Svensk-iranska filmaren Nahid Persson följer karismatiska Masih Alinejads kamp i dokumentären ”Hör min röst – slöjans revolution” som ger en bra bakgrund om både förtrycket, kampen och vad den kostar de kvinnor som för den. 

”Jag kommer inte längre att tillåta islamiska republiken censurera mig.” Postat på sociala medier av en anonym kvinna i Iran.

Se den! Om du bara kommer så långt att du sätter på den så stänger du inte av.


Ett album om längtan framåt i livet

Foto: Lars Jansson

Musik: “Åskan i hjärtat” nytt album med Tomas Andersson Wij.

Stockholmssonen Tomas Andersson Wij är tillbaka med det nya pop-albumet “Åskan i hjärtat”. Det nya skivsläppet doftar vemod, nostalgi och Stockholmseskapism. 

Precis som tidigare album innehåller det nya verket en stor dos av tillbakablickar till ungdomen, men även berättelsen om en bortgången förälder, och sist men inte minst en insyn i den mänskliga längtan att ta nästa steg framåt i livet.

Tomas Andersson Wij är som bäst när han tillåter sig själv att vara sårbar, okonstlad och personlig.
Här finns både stort och smått att känna igen sig i, oavsett var man befinner sig i livet.  Lyssna här.


Övervakning och straff

Film: ”På nära håll”, tysk film i regi av Franziska Stünkel. Biopremiär 23 september.

En sugande thriller (med verklighetsbakgrund) om Walter, en ganska vanlig ung man i forna Östtyskland som tror att han tar ett bra steg i karriären, men i stället hamnar inom underrättelsetjänsten Stasi. 

Kan man fortsätta leva och älska sin käresta när man under arbetstid förgör andras liv? Klarar man av att leva med sig själv?

Nyttig idiot

”På nära håll” är en film som har en del att säga också i dag trots att den utspelar sig 1981. Hur man från början främst är en nyttig idiot som lockas av att leva lite smidigare och lite bättre. Hur man vill leva upp till förväntningarna eftersom den där klappen i ryggen känns ganska bra. Men där verkligheten alltid kommer i kapp. Samtidigt som man har förstått att det inte finns någon väg tillbaka. Ingen väg ut.

Det kan som i filmen handla om att du har blivit Stasiagent. Men det påminner också om att bli en gängmedlem eller ett troll. Den slutna cirkelns makt är sig ganska lik.