Jag är vårdbiträde och har jobbat i vården i över tio år. I vårdyrket har vi inte möjlighet att jobba ”hemifrån”, varken när vi är helt friska eller när vi känner oss småkrassliga. Jag vet många andra av Kommunals yrkesgrupper som inte heller kan jobba hemma när de har symtom. Städare, bussförare, barnskötare, kockar och många andra.

I mitt yrke jobbar vi hela tiden nära sjuka människor och risken att bli smittad av förkylningar med mera är stor. Coronapandemin visade tydligt hur vi fick jobba hårt under pressade förutsättningar, det handlade både om brist på personal och brist på skyddsutrustning. Kollegor blev sjuka och många blev drabbade med långtidssjukskrivning som följd.

Orimligt med karensdag

Ingen vill bli sjuk och vara hemma från jobbet för man har helt enkelt inte råd med det. Det gör att många kommer till jobbet trots att de är sjuka och det motverkar inte smittspridningen. 

Att vi ens har karensdag i vården när jobbet kräver att vi vårdar sjuka människor är inte rimligt. 

Karensavdraget slår särskilt hårt mot oss som ingår i Kommunals samhällsbärande yrkesgrupper och som jobbar nära människor varje dag. Svik inte oss när valdagen är över. Karensen måste bort.

Jag jobbar enbart natt i äldreomsorgen sedan många år och blir man sjuk på natten blir karensen extra kännbar eftersom vi förlorar både lönen och ob-tillägget för den natten. Ob-tillägget förlorar vi även resterande sjukdagar. Bestraffningen för oss på natten blir dubbel med karens, och väldigt kännbar när lönen kommer med tusenlappar dragna för sjukdom.

Ökad smittspridning

Karensen bidrar till ökad smittspridning eftersom många chansar och går till jobbet när de egentligen borde stannat hemma. Den ekonomiska utsattheten gör att många också väljer att snabbt gå tillbaka till jobbet i stället för att återhämta sig, och det bidrar också till ohälsa på sikt.

Politikerna måste förändra det orättvisa karensavdraget för alla oss som inte kan jobba hemifrån så som tjänstemän kan. Karensavdraget slår särskilt hårt mot oss som ingår i Kommunals samhällsbärande yrkesgrupper och som jobbar nära människor varje dag. Svik inte oss när valdagen är över. Karensen måste bort, helt enkelt.

Milla Välikangas 

Yrke: Vårdbiträde och skyddsombud.

Arbetsplats: Jobbar natt på Elmstagården.

Bostadsort: Norrtälje.

+ med valrörelsen: Svårt att hitta någon just nu. 

– med valrörelsen: Blir mycket pajkastning mellan partier. Efter coronapandemin känns det som vården återigen har hamnat i skuggan. 

Varför ska man rösta? Det är ett sätt för dig att påverka och uttrycka din åsikt.

Politiskt aktiv: Nej.