I Facebookgrupper för folk som jobbar inom vården skrivs det flera gånger om dagen om hur illa det har blivit. Folk säger upp sig och får hejarop av andra i gruppen; ”respekt till dig!”, ”heja dig!”, ”jag funderar också på att lämna”, ”jag orkar inte heller”, ”jag har redan bytt jobb och det är det bästa jag gjort” och ”nu lämnar jag vårdyrket som jag älskat i 30 år”.

Frågor och svar om hälsoscheman.

Missnöjd med schemat? Här är dina rättigheter

Hälsoscheman

Arbetstider

Det är en skrämmande läsning. Och det är verkligen dags för Sveriges kommuner att vakna!

Vi vågar nog säga att den största delen av alla uppsägningar och ledsamheter bottnar i det som så fint kallas hälsoresan, heltidsresan, hälsoscheman. Det går under flera olika namn. 

Vem lyssnar?

Det är scheman som inte liknar någonting. Det är så galet att man vet inte ens vad man ska göra. Det är så mycket som blev så fel, det finns så många bättre lösningar som vi tror att nästan varenda enhet skulle kunna ge förslag på. Men vem lyssnar?

Vem tar beslutet att detta är det nya sättet att jobba, medan den ena efter den andra lämnar yrket? Hur vågar de – som aldrig ens jobbat på golvet, som inte ens testat att själva jobba likadant under ett år – att komma och besluta över våra huvuden? 

Det är dags att helt backa om detta med hälsoschema. Låt oss sköta våra planeringar och scheman.

Hur kan de tro att folk vill utbilda sig till att arbeta i vården när detta är vad som erbjuds? Hej och välkommen till vården, här är du underbetald, slutkörd, utbränd, arg och ledsen inom kort. Här har du ditt hälsoschema som kommer att påverka både din fritid, familjeliv, och ditt mående – på ett negativt sätt.

Respekt till oss som stannar

Det är dags att helt backa om detta med hälsoschema. Låt oss sköta våra planeringar och scheman. Det gjordes alldeles utmärkt av våra egna medarbetare, samordnare och chefer.

Det är så jäkla konstigt att folk säger ”heja” till en kollega inom samma yrke för att de vågar lämna det. Vi skulle nog heja på och ge respekt till alla oss som vågar stanna kvar och kämpa för förändring.