Kommunals medlemmar protesterar mot fler delade turer, längre pass och att arbete varannan helg ökar. Protestlistor har samlat drygt 620 namn. På torsdagen förra veckan lämnades listorna över när ett 30-tal medlemmar samlades utanför Rådhuset i Örebro. Krav ställdes på mer resurser, fler kollegor, större delaktighet och bättre scheman.

Frågor och svar om hälsoscheman.

Hälsoscheman

Missnöjd med schemat? Här är dina rättigheter

Arbetstider

Det var andra gången i år som Kommunals medlemmar lämnade över namnlistor i protest mot bristfälliga scheman. I februari gällde det natten. Nu säger kommunalrådet Marie Brorson (S) att hon inte visste att det fanns andra problem med schemat.

– Scheman är något som sköts på tjänstemannanivå, vi politiker är aldrig inblandade i sådant. Det är ingen som hört av sig till mig förut, säger hon.

”Det är jättetråkigt”

Britt-Marie Balaj är ordförande för Kommunals sektion Örebro vård och omsorg, Hennes spontana reaktion var att hon kände sig snopen över kommunalrådets förvåning.

– Jag tycker att det är synd att hon uttalar sig på det viset, för vi hade en manifestation i februari där vi pratade arbetsmiljö. Så jag är lite besviken på Socialdemokraterna. Det är jättetråkigt att de styrande politikerna i Örebro inte har koll på att våra medlemmar har en dålig arbetsmiljö, säger Britt-Marie Balaj.

Sedan säger Britt-Marie Balaj att hon som ordförande för Kommunals sektion är till för att stötta medlemmarna. Och att hennes uppgift inte är att försvara Socialdemokraternas politik även om det finns en facklig politisk samverkan.

”Vi politiker måste reagera”

I dag har kommunalrådet Marie Brorson kontaktat förvaltningsledningen. Hon väntar också på ett möte med Kommunal.

– När det börjar handla om arbetsmiljön, då måste vi politiker reagera och agera, säger Marie Brorson.

Hon säger att Socialdemokraterna om de vinner valet i Örebro vill avskaffa LOV, alltså möjlighet att välja utförare av hemtjänst och att det i så fall kommer att frigöra pengar till vård och omsorg.

–  Har man mer pengar så kan man göra arbetsvillkoren bättre, den diskussionen måste vi ta tillsammans med Kommunal och med medarbetarna, om hur vi gör yrket attraktivt både när det gäller scheman och arbetsmiljön i stort. Ambitionen från Socialdemokraterna har hela tiden varit att ta bort delade turer.