Jag vet att det är medlemmarna i Kommunal som får Sveriges fantastiska välfärd att fungera årets alla dagar, dygnets alla timmar. Samtidigt vet jag att bristerna är stora. Att villkoren är för dåliga. Att yrkesskickliga undersköterskor, barnskötare och busschaufförer går till jobbet med en klump i magen. Så ska det inte vara. Vi ska ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden och satsa på bättre villkor och större trygghet för välfärdspersonalen. Vi vet att vårt Sverige kan bättre!

Jimmie och Ulf saknar respekt

I takt med att valdagen närmar sig blir frågetecknen kring de högerkonservativas ”alternativ” fler och fler. Men en sak är säker. Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson saknar respekt för vanligt folk och svensk välfärd. I osäkra tider vill Moderaterna finansiera stora skattesänkningar genom att sänka a-kassan, återinföra stupstocken i sjukförsäkringen och privatisera viktig vård. Tillsammans vill de lämna skolbarnen i händerna på riskkapitalisterna. Nu får det räcka. Det är Ulf och Jimmie som ska ha ont i magen, inte medlemmarna i Kommunal som gör sitt jobb.

Vi socialdemokrater kommer stå upp för att ge vården, äldreomsorgen och barnomsorgen de förutsättningar som behövs. 

Vi vill förändra karensen

Att jobba hemma vid en lättare förkylning är inte ett alternativ för medlemmarna i Kommunal. Det råder inget tvivel om att karensavdraget slår särskilt hårt mot människor i kontaktyrken. Därför är jag både stolt och glad över att vi i valrörelsen prioriterar karensen: Alla som kan jobba ska jobba, men man ska inte vara tvungen att gå till jobbet när man är sjuk. Med en miljardreform vill vi förändra dagens orättvisa system. 

Krav på språkkunskaper

Rekryteringsbehoven i välfärden är enorma, samtidigt som dagens personal brottas med minutscheman, delade turer och hög personalomsättning. Socialdemokraterna går till val på att öka tryggheten. Vi vill höja bemanningen och satsa mer på möjligheten till utveckling och omställning. Krav på språkkunskaper ska kombineras med utbildningssatsningar för att alla anställda ska kunna kommunicera och göra sig förstådda på svenska. 

Nu fortsätter vi kämpa – även arbetare har rätt till en trygg pension.

7 av 10 medlemmar i Kommunal får garantipension. Att Ulf och Jimmie skulle stå på deras sida är lögn och förbannad dikt. Trots hårt motstånd fick vi socialdemokrater igenom en förändring som ger en miljon pensionärer upp emot 1000 kronor mer i månaden från och med augusti. En riktig seger! Nu fortsätter vi kämpa – även arbetare har rätt till en trygg pension. 

De högerkonservativa är ett hot mot vårt samhälle

I den här valrörelsen står mycket på spel. De högerkonservativas politik är ett hot mot det samhälle vi vill bygga: Ett samhälle där undersköterskans barn går i samma skola som direktörens, och har lika goda möjligheter i livet. Där vård ges efter behov, inte storleken på plånboken. Och där alla jobb är bra jobb med schyssta villkor. 

Med facklig-politisk energi ska vi tillsammans ge Ulf och Jimmie svar på tal. Och svaret, det är välfärd!