I förra veckan uppmärksammade riksmedier, däribland Kommunalarbetarens systertidning Sekotidningen, att Sverigedemokraterna betalat för en så kallad helfoliering av ett tunnelbanetåg. Annonseringen upprörde förarna.

Rutor krossade

Också i Göteborg har alltså ett politiskt parti, den här gången Kristdemokraterna, ”köpt” ett helt set med vagnar. I Göteborg har det aktuella spårvagnståget fått två rutor krossade, men det är inte klarlagt om detta har att göra med folieringen eller inte.

Per-Åke Karlsson, huvudskyddsombud.
Per-Åke Karlsson, huvudskyddsombud.

Per-Åke Karlsson berättar att flera förare har velat vägra att köra vagnen, men det är inget som Kommunal kan ställa sig bakom, med hänsyn till arbetsfreden. Det finns en lag om säkerhet på tunnelbana och spårväg, men Per-Åke Karlsson tror inte att det är en framkomlig väg att stoppa arbetet den vägen. 

Vill stoppa politisk reklam

Han hoppas i stället på en principiell förändring:

– Vi tycker inte att det ska finnas någon politisk reklam för något parti på fordonen. Det har vi tyckt länge.

Det är en komplicerad historia i och med att demokratiska värden är inblandade också. Men arbetsmiljö och säkerhet går alltid först.

Per-Åke Karlsson, huvudskyddsombud

Han håller med om att frågan är svår och säger att alla legala partier egentligen har rätt att synas och höras, men sätter i det här fallet förarnas arbetsmiljö först.

– Det är en komplicerad historia i och med att demokratiska värden är inblandade också. Men arbetsmiljö och säkerhet går alltid först.

Dessutom är det inte kommunalarnas arbetsgivare, Göteborgs Spårvägar, som äger själva vagnarna, det är Västtrafik. Det är Västtrafik som har fattat beslutet om att sälja annonsplatserna.

Inga SD-planer i Göteborg

Sverigedemokraterna i Göteborg har inga planer på att köpa annonsplats på helfolierade spårvagnar i staden, på det sättet man har gjort med tunnelbanan i Stockholm.

– Men hade vi vetat att det gick att göra hade vi kanske gjort det, säger Jörgen Fogelklou, Sverigedemokraternas gruppledare i Göteborgs stad, till Kommunalarbetaren.