En pärla bland utställningar – koreanska dykarkvinnor

Kang Sunok , Hamo Jeju 2014

Utställning: ”Haenyeo – havets kvinnor” på Kvinnohistoriskt museum i Umeå

Ta dig till Umeå i sommar och missa inte ett besök (fri entré) på Kvinnohistoriskt museum som visar den fascinerande lilla utställningen ”Haenyeo – havets kvinnor” om de sydkoreanska dykarkvinnorna som kallas haenyeo (34 porträtt av fotografen Hyung S. Kim). 

Kvinnorna lever på ön Jeju och arbetar som fridykare, vilket betyder att de med hjälp av en speciell andningsteknik kan dyka helt utan dyktuber. Yrket går traditionellt i arv och flickor blir upplärda från tidig ålder. De arbetar upp i 80-årsåldern och de flesta är över 60 år.

Fram till 1500-talet arbetade både kvinnor och män som dykare, men efter hand övertogs yrket helt av kvinnor. Haenyeo försörjer familjen, medan männen i första hand har hand om hushållet.

Även om du inte besöker Umeå i sommar så håll utkik i närheten av där du bor. Jag såg utställningen på Östasiatiska museet hösten 2019, så med lite tur kommer den till fler ställen. 

Kvinnohistoriskt museum visar också ”Korsettkriget – en kamp om kvinnlighetens former vid förra sekelskiftet”.


Trippel i utställningar på Arbetets museum

Utställningar: på Arbetets Museum i Norrköping

I Norrköping har Arbetets museum laddat upp med flera intressanta utställningar inför sommaren. 

  • I utställningen ”Gig – personen bakom appen” får besökarna i text och bild följa personer som arbetar som matbud i den så kallade gigekonomin. Nio personer i Norrköping och Uppsala som är eller har varit matbud har intervjuats och i utställningen kan man höra deras egna röster 
  • ”Norrland-Stockholm tur och retur” presenteras ett urval av serietecknaren Mats Jonssons produktion
  • Bildkonstnären och fotografen Elisabeth Ohlson skildrar i en serie porträtt nu levande transpersoner och deras familjer i utställningen ”Id: trans”. I foton, brev och videoinstallationer ges en bild av en transpersons verklighet här och nu.

Hyllning till demokratin

Konst: Skulpturen ”Kom som du är” och boken ”Rundor” Riksplan vid Riksdagshuset i Stockholm

Är du i Stockholm i sommar? Ta en sväng förbi Riksdagshuset och titta på konstnären Astrid Göranssons hyllning till demokratin. Hon har låtit två snällt beslutsamma bronskvinnor spela huvudrollen. 

Detaljerna är fina. Den ena har en megafon hängande från höften och den andra har spruckna kämparkängor på fötterna. De har siktet inställt på riksdagshusets ingång och bär med sig en bricka med porträtt av de första folkvalda kvinnorna;Kerstin Hesselgren, Elisabeth Tamm, Nelly Thüring, Berta Wellin och Agda Östlund. Det är som om de ska ställas på plats i historien – för innanför porten står porträttbyster av alla statsministrar som suttit flera mandatperioder. 

Till verket hör också en bok. Astrid Göransson har intervjuat lokalvårdare och väktare som arbetar i riksdagshuset. De har ritat skisser av de rundor de går genom huset varje dag. Resultatet har blivit en samling skisser över vardagens rörelser som skyddar demokratin. I bokens förord skriver Astrid Göransson själv: ”De har överlämnat teckningarna till mig och jag har överlämnat ett tecknat porträtt till dem […], det blir ett samarbete.”

Boken med skisserna finns här

Skulpturen står sedan slutet av maj på Riksplan framför Östra Riksdagshuset. Där ska den stå som del av konsten där.


Svensk konst genom 100 år

Lena Cronqvist, Gul madonna en känsla av otillräcklighet 1970

Utställning: ”Vårsalongen 100 år” på Liljevalchs i Stockholm.

Om du ändå är i Stockholm tycker jag att du ska passa på att se Liljevalchs jubileumsutställning ”Vårsalongen 100 år”. Där visas en kavalkad av konst av kända svenska konstnärer genom tiderna, eller vad sägs om Sigrid Hjertén, Sven X-et Erixson, Lars Lerin och Lena Cronqvist. Här finns också mer moderna verk av Karin Broos, Linn Fernström och Anders Sunna. 

En frejdig och ganska lättsam utställning som har mycket att ge oavsett om man redan känner igen konstnärerna eller är nyfiken på att lära sig mer om svensk konst.