Prat från verkligheten sändes första gången sommaren 2021 som ett slags alternativt Sommarprogram. Då talade 21 kommunalare om sitt jobb och sin vardag. I år deltar fem medlemmar, däribland brandmannen Mathias Lagerman från Linköping.

Vanligare med självmordslarm

I sitt Prat från verkligheten talar Mathias både om sin uppväxt i ett arbetarhem och om vardagen som brandman. Han inleder sitt program genom att berätta om hur hans styrka kommer till en järnvägsstation där en man begått självmord.

– Suicidlarm har blivit en allt vanligare och mer påtaglig del av jobbet.

Han är kritisk till att arbetsgivarnas inställning till utbildning.

– Visst, vi har fått utbildning, men det beror på att vi brandmän är intresserade av att göra ett bra jobb. Det är inte så att arbetsgivarna tillhandahåller fullödiga utbildningar.

Kritisk mot besparingar

Mathias talar i sitt program om de neddragningar och besparingar som har gjorts inom räddningstjänsten.

– Det skulle jag vilja ha ändring på. Vi har kört räddningstjänsten för billigt i så många år. Man vill ha alla förmågor, men man vill inte betala för det.

Räddad älg blev världsnyhet

Han berättar i sitt program också om mer dråpliga situationer, som när en familj vaknade av att det fanns en älg i deras pool. Brandkåren fick rycka ut.

– Alla liv är värda att rädda. Man förstår paniken i den här familjen. De vaknade en vinterdag med en älg i poolen och den hade frusit ihjäl om den inte fått hjälp. Det blev en jättegrej med CNN och BBC.

Övriga Prat från verkligheten i år

  • Clara Svensson, personlig assistent, 4 juli.
  • Emma Gattson, hushållsnära tjänster, 11 juli.
  • Nina Hegefjärd, legitimerad djurskötare, 18 juli.
  • Rebecka  Armyr, kock, 25 juli.

Programmen finns att lyssna på på Kommunals hemsida kommunal.se/pratfranverkligheten eller där poddar finns. Mathias Prat från verkligheten går att lyssna på från den 27 juni.