– Våra påtryckningar och en god dialog där vi verkligen har lyft det här har till slut gjort att man såg behovet av arbetsskor, säger Kommunals huvudskyddsombud för vård och omsorg i Kumla, Ann-Sofie Landevåg.

Enligt Nerikes Allehanda, som skrev om nyheten först, är 250 000 kronor avsatta för skoinköp i en tilläggsbudget som kommunfullmäktige beslutade om i början på maj. 

Hur har då Kommunal i Kumla till slut lyckats få arbetsgivaren att lyssna på deras krav? Ett sätt har varit att visa på en koppling mellan att inte ha arbetsskor och arbetsskador, säger Ann-Sofie Landevåg.

– Vi har gått igenom flera arbetsskador med halkolyckor. Då har vi kunnat se att det har framgått att man haft till exempel foppatofflor inne på sin arbetsplats, och då har vi drivit det utifrån att det kan ha en koppling till vad man har på fötterna.

Tog fem år

Här är några andra råd från Ann-Sofie Landevåg till dem som stångas med sin arbetsgivare om arbetsskor:

  • Lyft det i samverkansgrupper och i facklig-politisk samverkan.
  • Tjata, det tog cirka fem år i Kumla innan arbetsgivaren lyssnade.
  • Vara väl påläst och kunna argumentera för att arbetsskor behövs. 

Utprovningen av skor är redan igång och det blir lite olika skor beroende på om man jobbar inom hemtjänsten eller på boende, berättar Ann-Sofie Landevåg.

– Det finns både uteskor för dem som har bättre nytta för dem, sen också inneskor för dem som jobbar på boende som är lite nättare. Hemtjänsten får lite en multisko, en utesko men som också funkar inne.

Socialnämndens ordförande Annica Sjöqvist (S) säger till Svt Nyheter Örebro att Kumla kommun vill vara en bra arbetsgivare.

– Då kan man inte bara säga det utan man måste visa det också, säger Annica Sjöqvist.

Endast för fast anställda

En av dem som nu ska få arbetsskor är undersköterskan och skyddsombudet Pierre Blanksvärd. Han är glad för att arbetsskor äntligen blir verklighet men lite besviken på själva skon.

– De är mer som slaskskor, jag har extremt varma fötter och de kommer bli som våtvarma omslag. Jag hade hellre velat ha lite mer luftiga skor, vi borde kanske fått både sommar- och vinterskor.

Kommer du använda skorna?

– Det blir nog mer när det är dåligt väder. 

Pierre Blanksvärd är också kritisk till att de endast gäller fast anställda.

– Vikarier och timvikarier har ju lika stort behov av arbetsskor som oss fast anställda, så är det ju.

Uppdrag till Arbetsmiljöverket

Alldeles nyligen gav regeringen Arbetsmiljöverket i uppdrag att se över hur belastningsskador i rygg, höfter och knän kan förebyggas genom bra utrustning, exempelvis rätt slags skor. Det ska redovisas i början av oktober.

Enligt en granskning Kommunalarbetaren gjorde i höstas var det sju procent av kommunerna som gav sina anställda inom hemtjänst arbetsskor. För äldreboenden var motsvarande siffra tio procent. I mer manligt dominerade grupper, som till exempel anläggningsarbetare och parkarbetare, svarade över hälften av kommunerna att de fick arbetsskor.