Sommarens dubbelläsning

Bok: ”Rapport från en skurhink” Maja Ekelöf

Bok: ”Jag har torkat nog många golv. En biografi om Maja Ekelöf” Nina van den Brink (Norstedts)

Alla som inte läst ”Rapport från en skurhink” för att den känns trist eller förutsägbar måste omedelbart tänka om. Det är en ren fröjd att läsa Maja Ekelöfs dagbok som vann en stor romantävling 1970 och gjorde att en 52-årig städerska från Karlskoga blev ett namn och en penna i offentligheten. 

Rapport från en skurhink

Dagboken blandar vardagsberättelser från låglönevardagen som städerska, den dåliga ekonomin som ensamstående fembarnsmor, världspolitiska betraktelser, rapporter om barnen och väder och vind. Allt på ett strålande och klart språk.

Jag har torkat nog många golv. En biografi om Maja Ekelöf

Som extra bonus har det precis kommit en läsvärd biografi över Maja Ekelöf, ”Jag har torkat nog många golv” som både ger en bild av Maja Ekelöfs liv och tiden hon levde i.


Vad hände med Carlos?

Här vid rosa kiosken i centrala Strömsund såg flera vittnen Carlos Pizarro den söndagen i maj 2004, strax innan han försvann.

Dokumentärserie: ”Fallet Carlos” finns att se på SVT-play.

Nu rullar en dokumentärserie på SVT som riktar strålkastarljuset mot jämtländska Strömsund. ”Fallet Carlos” handlar om Carlos Pizarro, en 22-årig kille med en kromosomförändring, som försvann spårlöst från sitt hem 2004. 

Journalisterna Bo-Göran Bodin och Johannes Hallblom gör ett sista försök att reda ut vad som egentligen hände den där eftermiddagen i maj. Långsamt reser sig en berättelse om rasismen i det lilla samhället, polisens okunnighet och en mammas kamp för att få svar.


Böcker och filmer som tar dig ut i världen

Lyssna: Sveriges radios P4 Världens avsnitt ”Lär känna världen i hängmattan”

Här ger Sveriges radios korrespondenter tips på vad man kan läsa eller se för att komma närmare vardagen i andra länder. 

De tipsar om böcker, filmer och tv-serier som ger bilder av Ukraina, Mellanöstern, Italien, Egypten, Frankrike, Turkiet, Ryssland och USA. På hemsidan finns alla titlar listade.

Här finns länk till programmet.