Det finns ett datum Emma Schols aldrig glömmer. Datumet då hon hör ett av sina sex barn ropa ”det brinner!” och Emma får kämpa för att hinna få ut dem ur lågorna. Under tiden blir hon själv så allvarligt brännskadad att hon först svävar mellan liv och död. I tre veckor vårdas hon nedsövd, och hon klarar sig.

– Jag har ju arbetat inom vården i otroligt många år och tycker alltid att jag har gjort ett värdigt arbete.  Men att tvingas helvårdas själv har verkligen fått mig att se med andra ögon. När man har legat helt handlingsförlamad vet man hur otroligt viktigt det är att man blir rätt omhändertagen och bemött med respekt. Hur viktigt det är att försöka sätta sig in i den andras liv, säger Emma Schols.

Får någon kommunalare sommarprata i år?

77 förslag på sommar­pratare

Nyheter

I början av året gav hon tillsammans med Frida Funemyr ut boken ”Ärren bär jag med stolthet – Branden i Edsbyn och livet efteråt” där hon berättar om hela resan. Och nu blir det alltså sommarprat.

Grattis – och hur känns det?

– Tack, det känns spännande och pirrigt. Det känns hedrande.

Vet du redan i dag vad du ska prata om 29 juli?

– Ja, det kommer vara om branden så klart. Den tredje september 2019 kommer vi aldrig att glömma. Det vi kan välja är vad vi gör av tiden nu efteråt. Det är ingenting som är självklart efter ett sådant stort trauma.

Sommarprogrammet har fått en del kritik för att det är så många kändisar och journalister som får möjligheten att prata. Hur ser du på blandningen som är?

– Det är lite extra pirrigt, jag är ju en helt vanlig Svensson. Men jag bär en väldigt stor händelse med mig. Lilla jag bär en stor historia som kanske kan bära ett viktigt budskap med sig till andra.

Livet är inte spikrakt och det är inte smärtfritt heller. Det kanske kan vara lätt att tänka att man bara ska ge upp, men jag vill sprida lite hopp och styrka.

Emma Schols

Vad är det för budskap?

– Att se livet för vad det är och att välja vad vi gör av våra motgångar. Livet är inte spikrakt och det är inte smärtfritt heller. Det kanske kan vara lätt att tänka att man bara ska ge upp, men jag vill sprida lite hopp och styrka. Jag hoppas att jag kan göra det på ett eller annat vis. Når jag en person har jag i alla fall gjort någonting.

Vad ska du spela för musik?

– Det blir lite blandat. Jag försöker förmedla mitt sommarprat genom låtarna också, de är valda med eftertanke och jag vill att de ska säga någonting.

Vad har du för relation till Sommar?

– Ingen nära relation. Jag är en sådan som tidigare levt på så mycket att jag sällan tagit mig tid att lyssna på radion.  Efter olyckan har jag blivit mer närvarande på ett annat sätt. Jag har förstått nu efter att jag fått frågan att det är ett väldigt stort program att vara med i.

Kommer lyssnarna att märka att det är någon som arbetar som personlig assistent som sommarpratar den 29 juli?

– Manuset är inte helt klart så jag törs inte svara på det just i dag. Jag tror att man kanske kan märka det, men vill inte ge förhoppningar om det heller.